szerző:
Eduline

Sem állami, sem uniós forrás nem jut a hátrányos helyzetű, roma származású hallgatókat támogató Romaversitas...

©

Sem állami, sem uniós forrás nem jut a hátrányos helyzetű, roma származású hallgatókat támogató Romaversitas Alapítványnak. Egyre kevesebben jutnak el a mélyszegénységből érettségiig, az utóbbi két évben először csökkent száz alá a szervezethez jelentkező fiatalok száma - írja a Népszabadság.

A szervezet nemcsak ösztöndíjjal, hanem mentorálással, idegen nyelvi képzésekkel is támogatja diákjait. 2012-ben azonban mindössze 68, ebben az évben 75 roma fiatal felvételizett az alapítvány ösztöndíjas helyeire - mondta Daróczi Gábor, az alapítvány igazgatója. Sajnos egyre kevesebben jutnak el az egyetemig a legrosszabb helyzetű fiatalok közül. "Néhány éve még 40 százalék körül volt azoknak a hallgatóinknak az aránya, akik zsákfalvas kistelepülésről, nagyon mély szegénységből jöttek, idén ez mindössze 20-25 százalék, ami világosan jelzi, hogy ennek a rétegnek a diploma megszerzése elérhetetlen távolságba került" - tette hozzá.

A Romaversitas évek óta egyetlen fillér állami támogatást sem kap: a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által tavaly meghirdetett, a roma szakkollégiumok számára kiírt támogatásra pedig nem pályázhatott, mivel még nem rendelkeznek kollégiumi férőhellyel. Azokat, akik most kezdték volna ezt a szolgáltatást fejleszteni, kizárták az 1,5 milliárd forintnyi uniós forrás elérésének lehetőségéből.

Daróczi Balog Zoltán emberierőforrás-miniszternek címzett levelében azt írta: a pályázati kiírásból egyértelmű, hogy az összeg döntő részét azoknak az egyházaknak szánják, akik roma szakkollégiumaikat ennek a tanévnek az elején indították be, nem egy esetben a Romaversitas Alapítvány aktív segítségét kérve ahhoz, hogy legyen egyáltalán elegendő hallgatójuk. A miniszter a mai napig nem válaszolt a levélre.

A Romaversitas ezért abban bízik, lesznek olyan magánszemélyek, akiknek van egy üres szobájuk vagy lakrészük, amelyet ingyen felajánlanak egy roma egyetemistának, aki így az ő közvetítésükkel lakhatáshoz juthatna.