szerző:
Eduline

A Yik Yak szűkebb egyetemi közösségek számára készült, hogy megoszthassák egymással a friss történéseket, de az anonimitás többször zaklatáshoz vezetett.

2013 óta elérhető a Yik Yak az egyetemisták számára: egy névtelen regisztrációt követően 2,5 kilométeres körzetben egyfajta üzenőfalra van lehetősége a fiataloknak posztolni, így szervezhetik saját közösségeiket.

Az ötlet egyszerű volt: ha egy jó buli kezdődött, vagy leakcióztak valamit a kollégiumhoz boltban, akkor egyből elterjedhetett a híre. A legpozitívabb történetet is megosztották a CNN-nel az ötletgazdák, Brooks Buffington és Tyler Droll: egy hallgató öccsének a kórházban sürgősen vérre volt szüksége, a felhívására több százan jelentek meg.

Sajnos nem minden történet ilyen szép. Több egyetem megtiltotta a hallgatói számára a Yik Yak használatát, ugyanis a névtelen posztolgatások miatt elszaporodtak a zaklatások, melyek nem csak a diákokat, hanem tanárokat is érintettek. Bár a szabályzat tiltja, valamint a felhasználók szűrőket is beállíthatnak az ilyen jellegű üzenetek ellen, mégis súlyos esetek történtek.

2015-ben Grace Rebecca Mann, a University of Mary Washington hallgatója a helyi közösség egyik ismert alakja volt, főleg feminista kiállásával. Egyszer összetűzésbe került a helyi rögbi csapattal, mert rigmusaik szerinte sértőek voltak a nők számára. A Yik Yak-on emiatt névtelen támadásoknak volt kitéve, fenyegetéseket is kapott, majd meggyilkolták. Később a rögby csapat egyik korábbi játékosát, egyben Mann egyik lakótársát gyanúsították meg a bűncselekménnyel, az eljárás még most is zajlik.

A tudomány érdekében magasról tesz a túlérzékenységre a világ egyik legjobb egyeteme

A Chicagói Egyetemen is megjelentek a politikai korrektségből már túlzást űző safe space aktivisták, ami viszont árt a tudományos párbeszédnek. Az Egyesült Államok számos egyetemén terjed 2015 óta a safe space kultúra, melynek lényege, hogy semmi olyan ne hangozzon el egy közösségben, ami sértő vagy bántó ehet valaki számára.