szerző:
Eduline

Hány félévig tanulhattok állami támogatással egyetemistaként vagy főiskolásként? Hogyan fogynak a félévek, ha több szakot végeztek párhuzamosan?

©

Az alapképzés után egy mesterszakot és egy kétéves felsőoktatási szakképzést is szeretnék elvégezni. Belefér ez a 12 állami ösztöndíjas félévbe?

Ha a hároméves alapképzést is állami ösztöndíjasként végeztétek, egy kétéves mesterképzés és egy kétéves felsőoktatási szakképzés már biztosan nem fér bele a 12 állami félévbe. Ha egyszerre végeztek két szakot, szemeszterenként mindenképpen két félévet vonnak le, így ha a mesterszakot és a felsőoktatási szakképzést is be szeretnétek fejezni, egy tanévért - két félévért - valamelyiken mindenképpen fizetnetek kell.

Korábban két azonos képzési ciklusba tartozó (például két alap- vagy két mester-) szakot lehetett párhuzamosan végezni: ez azt jelentette, hogy ha egy éven belül kezdtétek el a második képzést, minden szemeszterben csak eggyel csökkent az állami ösztöndíjas félévek száma. Ez a lehetőség megszűnt.

Ezeket is érdemes átolvasni

Kinek kell fizetni, ha otthagyja az egyetemet?

Így úszhatjátok meg az állami ösztöndíj visszafizetését

Ezt kell vállalni az állami ösztöndíjért: 10 kérdés és válasz a hallgatói nyilatkozatról

Hány félévet kell ledolgozniuk az állami ösztöndíjasoknak?

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!