szerző:
Eduline

Az ELTE BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének huszonkét munkatársa is csatlakozott az ELTE TÁTK oktatóinak és hallgatóinak kezdeményezéséhez, amellyel a társadalmi nemek szak megszüntetése és az egyetemi autonómia csorbítása ellen tiltakoznak.

©

„Kollégáinkhoz hasonlóan, a megszüntetett szak oktatóival és hallgatóival szolidárisan a november 12-16-i héten óráinkon, konzultációinkon kiemelten foglalkozunk azzal, hogy a társadalmi nemek tanulmányozása és szempontrendszere miért fontos az irodalomtudomány és a magyar társadalom számára” – írják az ELTE BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet munkatársai.

„Sztrájknapot” tartanak az ELTE TÁTK-on

„Az ELTE Társadalomtudományi Kar oktatói és diákjai figyelemfelhívó szolidaritási és információs sztrájk napot szerveznek tiltakozásul a felsőoktatás autonómiáját és az akadémiai tanszabadságot érintő sorozatos beavatkozások, gazdasági átalakítások, valamint a Társadalmi nemek tanulmánya mesterszak beszüntetése ellen. Felhívjuk az ELTE karok, illetve minden magyarországi egyetem oktatóit és diákjait, hogy hasonló akciókkal fejezzék ki tiltakozásukat!” – olvasható a Facebookon az eseményről.

Délelőtt a társadalmi nemek tudományáról tartanak negyedórás előadásokat – ahogy arról korábban beszámoltunk, október közepén jelent meg a Magyar Közlönyben a társadalmi nemek mesterszak megszüntetéséről szóló határozat. A rendeletmódosítás szerint a legkésőbb az idei évben genderszakra felvett hallgatók a tanulmányaikat a képzés megkezdésekor hatályos követelmények alapján még befejezhetik.

Délután az Oktatási Hálózat kerekasztal-beszélgetést szervez a felsőoktatás jelenéről és jövőjéről, majd hallgatói fórumot tart a kar hallgatói önkormányzata.

Az ELTE több tanszéke csatlakozott az akcióhoz

Nem a Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet az egyetlen, amelynek munkatársai támogatják a TÁTK-os sztrájknapot, az ELTE bölcsészkarának kommunikáció, filmtudomány és esztétika tanszéke is csatlakozik, Facebook-oldalukon azt írják, „a november 12-16-i héten zajló óráinkon kitérünk a kurzus témájának genderszempontjaira, már csak azért is, mert van, hogy nálunk az egész kurzus arról szól. Továbbá a társadalmi nemek szak megszüntetéséről, a tanszabadságról, az egyetem függetlenségének megőrzéséről is beszélgetünk majd a hallgatókkal”.

Egyre több egyetem csatlakozik az ELTE-s sztrájknaphoz

A CEU hallgatói is csatlakoznak az ELTE Társadalomtudományi Karán szerveződő „figyelemfelhívó szolidaritási és információs sztrájknaphoz". A szolidaritási nap november 14-én lesz, a társadalomtudományi kar oktatói és hallgatói így tiltakoznak „a felsőoktatás autonómiáját és az akadémiai tanszabadságot érintő sorozatos beavatkozások, gazdasági átalakítások", valamint a társadalmi nemek szak megszüntetése ellen.