szerző:
Eduline

Lehet valakinek érvényes diákigazolványa passzív félév esetében? Olvasói kérdésre válaszolunk.

©

Lehet érvényes diákigazolványom, ha passzív félévem van?

Aki halasztó (passzív), az rendelkezik hallgatói jogviszonnyal, de – aktív hallgatói jogviszonyt igazoló – matricára nem jogosult, ezért nem tud diákigazolványt igényelni, illetve érvényesíteni - ezt az infót több egyetem honlapján is meg lehet találni.

A lényeg, hogy erre figyeljetek, főleg, ha passzív félévvel kezditek az egyetemet, nem lehettek diák státuszban. Ha viszont egy későbbi félévet passziváltattok, tehát van diákigazolványotok, abban az esetben viszont matricát nem fogtok rá tudni kapni, ezért csak az aktuálisan rajta lévő matrica fog számítani, és annak lejártával már nem lesz érvényes diákigazolványotok.

Több ezer forintos pénzbüntetést kaphatnak, akik ezt a fontos dolgot nem intézik el időben

Egy dologról semmiképpen sem szabad elfeledkezni a következő hónapokban: október végén lejár az előző évi diákigazolvány érvényessége. Meddig érvényes a középiskolai diákigazolványom? Ősztől hetente ingázom majd az otthonom és az egyetem között, diákjegyet szeretnék venni majd. A tavalyi diákigazolvánnyal csak október végéig vehetitek igénybe a kedvezményeket, ha később is így próbáltok spórolni (érvényes diákigazolvány nélkül) több ezres büntetést kaphattok.