szerző:
MTI

Nyolc évszázad kézzel írott vizsgadolgozatai után laptopok vehetik át a tollak helyét a világhírű Cambridge-i Egyetemen.

©

Az egyetem fontolóra veszi, hogy véget vessen a vizsgákon kötelező kézírásnak és engedélyezze, hogy hallgatói elektronikus eszközökön írva adjanak számot tudásukról - írták a hétvégi brit lapok.

A mérlegelés előzménye, hogy a tanárok panaszkodtak a diákok egyre olvashatatlanabb kézírására. Az oktatók szerint hallgatóik az órákon szinte már csak a laptopjaikat használják, a kézzel írás képességét lassan elveszítik. Az újságok értesülései szerint a patinás egyetem digitális oktatási stratégiája részeként konzultációt tart a kérdésről. A diákokat online kérdőívben kérdezik meg arról, hogy közérzetükre "jelentősen pozitív hatása" lenne-e, ha nem kézzel, hanem géppel kellene írni a vizsgáikon.

Sarah Pearsall, a történelemtanszék tanára a The Daily Telegraph brit lapnak elmondta, hogy 15-20 éve a hallgatók naponta sok órán át kézzel írva jegyzeteltek, az új generációk azonban semmit sem írnak kézzel, kivéve a vizsgadolgozatokat. "A kézírás elveszett művészetté vált a mai diákok számára" - tette hozzá.

Kitért arra is, hogy az olvashatatlanul író hallgatók kénytelenek a nyári szünet alatt bemenni az egyetemre, hogy két egyetemi dolgozó jelenlétében hangosan felolvassák a vizsgakérdésekre adott válaszaikat. "El kell fogadnunk: a kézírás kihalása a valóság" - összegezte Anthony Seldon, a Buckinghami Egyetem alkancellárja a brit lapnak.

Arizonában újra tanítják a folyóírást, lebontják Obama-reformját

Az új elnökválasztást követően Arizonában máris szembe mennek az Obama-reformokkal, mert úgy gondolják, hogy magasabb általános műveltség kell az oktatásban. Ismerős? Az Obama-adminsztráció által elért egyik legnagyobb reform az oktatási rendszerben zajlott le az elmúlt szűk évtized során, mely az alaptantervhez hasonló, minden állam számára ajánlásokat megfogalmazó Common Core Standardshoz (CCS) vezetett.