szerző:
Eduline

A CEU képzést indított New York-i partnerintézményében, a budapesti működését stabilizáló nemzetközi szerződést mégsem írja alá a magyar állam - írja a Népszava.

©

Megkezdte napi működését az Egyesült Államokban a CEU – értesült a Népszava. A New York-i székhelyű Bard College-dzsal tavaly októberben kötött együttműködési megállapodást, így a CEU januárban el is indította első akkreditált, gazdasági tematikájú kurzusát a Bard campusán.

Ezzel a budapesti intézmény megfelel a magyar felsőoktatási törvény lex CEU-ként elhíresült módosítása azon előírásának is, amely szerint Magyarországon csak akkor működhet külföldi székhelyű egyetem, ha az anyaországában is vannak képzései.

A budapesti intézmény elnök-rektora, Michael Ignatieff már a CEU-Bard megállapodás aláírásakor jelezte: ezzel lényegében minden akadály elhárult, és a Magyarország és New York állam közötti megállapodás is aláírásra várva az asztalon hever.

A magyar kormány azonban még nem írta alá a megállapodást. A lap kereste a Miniszterelnökséget, a Külügyminisztériumot és az Emberi Erőforrások Minisztériumát is, hogy megtudják, mi hátráltatja a megállapodás aláírását. Választ sehonnan sem kaptak, a humántárca közleményéből annyi derült ki, még mindig a CEU–Bard College közti együttműködést vizsgálják.

Megújították a Közép-európai Egyetem akkreditációját

A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) az ötévente esedékes felülvizsgálatát követően megújította a Közép-európai Egyetem intézményi akkreditációját. Az egyetem közleményében az áll: a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság február 23-i ülésén a lefolytatott részletes vizsgálat alapján egyhangúlag döntött a Közép-európai Egyetem akkreditációjáról.