szerző:
Eduline

A CEU nem privilégiumokat kér, hanem azt, hogy a kormány írja alá a megállapodást, amely biztosíthatná az egyetem budapesti működését - így reagált az intézmény a külügyminiszter szerdai nyilatkozatára.

©

Szijjártó Péter az ATV-ben beszélt arról szerdán, hogy szerinte a CEU nem teljesíti az előírt követelményeket, és csak akkor adhatna ki továbbra is diplomát Magyarországon, ha a kormányzat speciális privilégiumokat adna neki. A külügyminiszter azt is hozzátette, hogy az egyetemnek nincs külföldi campusa, csak megállapodott két amerikai felsőoktatási intézménnyel egy-egy közös képzés indításáról.

A CEU közleményben reagált a külügyminiszter nyilatkozatára. Azt írják, hogy New York Állam Oktatási Hivatala igazolta a magyar kormányzat számára, hogy a CEU a hivatal által regisztrált oktatási tevékenységet folytat New York államban, a CEU oktatási tevékenységének további bővítéséről augusztusban értesítette a magyar tisztségviselőket a New York-i hivatal, 2018 áprilisában pedig az akkori oktatási államtitkár, Palkovics László és Altusz Kristóf helyettes államtitkár által vezetett magas rangú küldöttség látogatta meg a CEU New York állambeli oktatási helyszínét.

Hozzáteszik: Altusz Kristóf már 2017 szeptemberében jelezte New York-i tárgyalópartnereinek, hogy a két fél között a CEU kérdésében létrejött megállapodástervezet véglegesnek tekinthető, és hogy a magyar kormány nem kíván további módosítani a szövegen. „A CEU több alkalommal is felszólította a magyar kormányzatot, hogy írja alá a megállapodást, amellyel biztosíthatná az egyetem budapesti működését, beleértve a CEU működésének szerves részét képező amerikai akkreditációjú programokét is” – írják.

„Válaszul Szijjártó Péter külügyminiszter utalásaira, miszerint a CEU „privilégiumokat” élvezett vagy vár el, ismét kijelentjük, hogy a CEU mindig is betartotta a magyar törvényeket, és megfelel a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény 2017 tavaszán elfogadott módosításában előírt feltételeknek is. A CEU továbbra is nyitott arra, hogy ezeket a kérdéseket megvitassa a magyar kormány tagjaival, és olyan megoldást találjon, amely biztosítja az egyetem budapesti működését” – teszik hozzá.

Huszonkét szenátusi tag írt levelet az amerikai nagykövetnek a CEU miatt

Az Egyesült Államok Képviselőházának és Szenátusa levelet küldött az Egyesült Államok magyarországi nagykövetének. Az Egyesült Államok Képviselőházának és Szenátusának 22 tagja levelet küldött az Egyesült Államok magyarországi nagykövetének, David Cornsteinnek, hogy kifejezzék, a CEU Budapesten maradása erős kétpárti támogatást élvez - írja az egyetem.