szerző:
Eduline

Az ELTE Bölcsészettudományi Kara hallgatói önkormányzatának elnöke szerint "össztűz" érte őket a sajtóból, az...

©

Az ELTE Bölcsészettudományi Kara hallgatói önkormányzatának elnöke szerint "össztűz" érte őket a sajtóból, az oktatóktól és a hallgatóktól egyaránt, a hallgatói önkormányzat múltja miatt, amelyet "megörököltek". Garbai Ádám a HÖK-ösöknek küldött levélben leszögezi: nem tudja, ki készítette a listákat, és milyen célból - írja az átlátszó.hu. A portál a cikksorozat első részében arról írt, hogy a listák a 2011-es választási harc során is előkerültek: erről itt olvashattok.

Múlt hét kedden az atv.hu írt arról, hogy az ELTE bölcsészettudományi karának hallgatói önkormányzata világnézetük, pártszimpátiájuk, felekezeti hátterük és vélt származásuk alapján készített listákat a gólyákról: a személyes adatokat, emailcímeket, telefonszámokat, képeket tartalmazó lista az interneten is elérhető volt. Az ELTE rektora vizsgálatot indított, illetve feljelentést tett az ügyben, a BTK hallgatói önkormányzatának működését pedig felfüggesztették. Erről itt olvashattok.

A portál információi szerint a listákat a HÖK-ös "utánpótlás" szervezésében használták fel, a szervezetet pedig - a választási anomáliákat kihasználva - egy szoros baráti társaság irányítja már 2005 óta (Szávay István elnökségének kezdetétől). A "kötőanyag" egyrészt a barátság, másrészt az ennek alapjául szolgáló közös világnézet, amiből a Jobbik felfutása óta persze már rendesen meg is lehet élni – fejtette ki a portál forrása, aki szerint „a srácoknak minden oldalról ez az életük”.

Nem került bele a BTK-s "klikkbe" Kalina Gergely, aki a BTK-n a régész szak érdekképviselője volt, ő az egyetemi hallgatói önkormányzatban kezdett el dolgozni, melynek jelenleg harmadszor újraválasztott elnöke. Az atlatszo.hu által megkérdezettek egyetértettek abban, hogy a BTK HÖK érdekérvényesítő-képességének gyengülése mögött részben a Kalinával való ellentéteik állnak.

Szávay István (2005-2008), Nemes László (2008-2012) és Garbai Ádám (2012-) elnöksége alatt a BTK HÖK befolyása azonban folyamatosan csökkent, főleg Kalina Gergely EHÖK-elnökkel való ellentéteik következtében. Kalinát 2012 szeptemberében választották újra, új csapatában azonban a BTK HÖK-öt irányító klikk nem tudta megszerezni a kinézett pozíciókat, a kollégiumi HÖK - amelyben szintén ez a klikk volt a mérvadó - delegáltjainak számát pedig négyről egyre csökkentették az EHÖK Küldöttgyűlésben - írja portál.

Ritka, hogy egy hallgatói önkormányzat a saját dékánja támogatását is elveszti, azonban most ez is megtörtént - írja a portál. Garbai Ádám a listabotrány kirobbanása előtti napon írt levele ugyanis az ELTE rektora és a bölcsészkar dékánja közötti, a forráskivonások kapcsán elmélyült konfliktus kellős közepén egyszerűen vállalhatatlan volt a Dezső Tamás vezette karnak. Az eduline birtokába került teljes levélben Garbai az egyetemfoglaló diákokkal szimpatizáló oktatókkal szemben követel fellépést: itt olvashatjátok.

Az Átlátszó szerint a BTK HÖK rosszul mérte fel az erőviszonyokat, mivel három nappal a fenti levél elküldése után az elfoglalt Gombocz Zoltán előadóban megjelent az ELTE rektorhelyettese, Fábri György, aki az egyetemfoglalás „legalizálására” és a hallgatói önkormányzat reformjára tett ajánlatot, a  Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) pedig újra tüntetni készül.

Garbai Ádám most kiszivárgott levelében azt írja: a dékán és az EHÖK nem állt ki mellettük - bár ezt nem is várta -, a rektori vezetés a felfüggesztéssel pedig még "beléjük is rúgott". Szerinte egyesek egy teljesen új hallgatói érdekképviseleti rendszert akarnak felépíteni, ezért a HÖK-nek is valamilyen módon meg kell újulnia, különben "megújítanak minket nélkülünk" - írja.