szerző:
Unyatyinszki György

A legtöbb egyetemista minden év végén elhagyja az albérletét júniusban. Az évek során sok rutint lehet szerezni, de van 5 dolog, amit szinte lehetetlen elkerülni.

©

1. Eltűnik az összes haverod

Az albérletedből le kellene vinni a kanapét vagy a könyvesszekrényt? Ilyenkor mindig jól jön egy-két segítő kéz, főleg mert két hete nem működik a lift a társasházban. Egy hete megemlítetted a haveroknak, hogy segítség kellene, viszont mikor felhívod őket, mindenki elfelejtette, sőt, családi eseményre mentek vidékre, így nem is tudnak átugrani. A nap végére sérv közeli állapotban fekszel a padlón.

2. Költöztetés? Minek az?

Egyetemista lévén csak ábrándozni szoktunk a költöztető cégek szolgáltatásairól, pedig egy szoba kipakolása szállítással együtt már 10 ezer forint körül is elérhető. Viszont teljesen normális, hogy a vizsgáid után a júniusi bulikban felélted a szoctámot és az ösztöndíjat is, így keservesen 4-5 kört BKV-zol. Ha költöztél már párszor, hidd el, az utolsó tízesed megéri betenni egy könyvedbe, hogy hónap végén könnybe lábadt szemmel konstatáld, hogy fél óra alatt minden cuccodat  kivitték a lakásból markos legények.

3. Takarítás

Elkerülhetetlen, hogy miután kikerültek a bútorok és a könyvek, meg a konyhai eszközeid, valami hónapos retekre akadj a lakásban. Készülj fel lélekben, hogy erős maradhass: biztos fogsz gombás zombiként újra életre kelt fasírtfalatokat, a szőnyeg aljába ragadt rágót, valamint végre megtalálod a spájzban a nagymamád ribizliszörpjét, ami kellemes gyümölcspálinkává érett. Szükséged lesz rá, hidd el.

4. Mikor felégetnél mindent

Minden költözés lehetőséget ad arra, hogy megszabadulj olyan tárgyaktól, amelyek az elmúlt egy év során teljesen feleslegesen kerültek hozzád. Lehet, hogy párhoz nagyon kellemes emléked fűződik, de hidd el: nincs szükséged arra az útjelző bójára, amivel egy haverod talált az utcán és elszambázott hozzád, hogy kiderüljön, neked mennyire jól áll. Mire rutinos költöző leszel, rájössz, hogy mi az az ideális méret, ami befér egy kombi taxi hátsó terébe. A többi dolgod meg mehet lomtalanításra vagy garázsvásárra, egy szalaggal átkötve akár el is ajándékozhatod a tárgyakat a haverjaidnak, fenntartva az örök körforgásukat.

5. A kaució

Minden rendben lesz- mondogatod magadnak, mikor a főbérlő a hűtő hátulján méricskéli, hogy a leragadt por vajon milyen károkat okozott. Fejben már számolsz is: mínusz ötezer a kilincs, mínusz kétezer a pohárkészletért. Nagy trükközők is akadnak ám, akik nagyobb végső óraállást jelentenek le, mint amit együtt olvastatok le a kaució terhére természetesen. A végén úgy sem marad annyi, amit letehetnél a következő lakásodnál, így megint hívhatod az apabankot.

A témában ajánljuk
Elképesztő árak vannak: ennyit kell fizetni, ha nem kaptok kollégiumi helyet
Ők a legszörnyűbb lakótársak, akik elől elmenekülnél
Sokkot kapott az egyetemi hallgató, mikor meglátta, milyen szobát akartak rásózni
Folyton ellopta szobatársa vacsoráját a kínai diák, jól kiszúrtak vele

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!