szerző:
Eduline

Sokszoros a külföldiek túljelentkezése a hazai orvosi karokra, ám a szűk oktatási kapacitások miatt 2100-nál több fiatalt nem tudnak felvenni - írja a hétfői Világgazdaság.

Több fizetős külföldi hallgatóhoz ugyanis az orvosegyetemek oktatói kapacitásainak és versenyképességének növelésére, az oktatási, a kollégiumi, a szabadidősport-infrastruktúra javítására, egyéb fejlesztésekre lenne szükség. Pedig minden öt külföldi hallgató egy munkahelyet tart fenn, és jelenleg 24 milliárd forinttal növeli a GDP-t - írja a lap. Miért jó üzlet a magyar egyetemeknek a külföldi hallgató? Összefoglalónkat itt olvashatod el.
©

A Világgazdaságnak nyilatkozó Ivády Vilmos, a Semmelweis Egyetem gazdasági, műszaki főigazgatója a felsőoktatást Magyarország jelentős exportágazatának nevezte. Ismertette: a jelenlegi 6.200-as külföldi hallgatói létszám 12 milliárd forint tandíj bevétellel és ugyanekkora magyarországi költésből származó bevétellel növeli évente a GDP-t anélkül, hogy az állam ezt a tevékenységet támogatná. Ezért is javasolják, hogy az állam vállaljon szerepet az oktatás exportképességének növelésében.

MTI