szerző:
Eduline

Anglia második legidősebb egyeteme a Cambridge, mely nemcsak az egyik legrangosabb és leggazdagabb egyetem a világon, de a felsőoktatási rangsorok állandó szereplője is. A brit QS rangsorban idén először nem a Harvard, hanem a Cambridge szerezte meg az első helyet, de a Times listáján is a legjobb tízben végzett. Az 1209-ben alapított egyetemnek nyolcvannyolc Nobel-díjasa van, összesen tizennégy brit miniszter koptatta itt a padokat, de a végzettek között van a színész Hugh Laurie is.

A legenda szerint az egyetemet 1209-ben az Oxfordi Egyetemről kilépett tudósok alapították: a 31 college közül a legrégebbu a Peterhouse, amelyet 1284-ben alapítottak. Érdekesség, hogy a Cambridge-ben lévő leglenyűgözőbb épületek egyikét, a King's College Chapelt 1446-ban VI. Henrik kezdte építtetni, a munkálatokat pedig 1515-ben, VIII. Henrik uralkodása alatt fejezték be. A Cambridge elismertségét jelzi, hogy a Word Brand Lab felmérései alapján az ötödik legismertebb és legmegbecsültebb egyetemi márka a világon, és az ötvenedik legismertebb világmárka.


A Harvard ellenfele

A Cambridge nemcsak az egyik leggazdagabb és legrangosabb egyetem a világon, de a felsőoktatási ranglisták állandó toplistás szereplője is, az amerikai Harvard Egyetem komoly ellenfele. 2010-ben a brit QS egyetemi ranglistán, illetve az US News ranglistáján egyaránt a dobogó legfelső fokán szerepelt, a második helyre taszítva a Harvard Egyetemet. Igaz, a Times Higher Education felsőoktatási szakfolyóirat szerint továbbra is a Harvard a legjobb egyetem, de a két brit intézmény egyikeként, az Oxford mellett a Cambridge is a top tízbe került, mégpedig hatodik helyével a legjobb európai egyetemként. Érdekesség, hogy az amerikai egyetemet alapító John Harvard maga is Cambridge-en végzett.


Megtartották a college-okat

A brit college-ok - ellentétben a magyar kollégiumokkal - nemcsak a diákok elszállásolásáért és étkeztetéséért felelősek, de undergraduate szinten az oktatás jelentős része is itt folyik. A college-ok, bár az egyetem szerves részei, jelentős önállósággal rendelkeznek, amit éves költségvetésük is jelez. A „legszegényebb" a St. Edmund's College: éves büdzséje hozzávetőlegesen 8,5 millió font (2,5 milliárd forint), míg a leggazdagabb, a Trinity College nagyjából 620 millió fonttal gazdálkodik (182 milliárd forint).

Míg a világ tíz legjobbjaként számon tartott amerikai egyetem (kivéve a Berkeleyt és a Kaliforniai Egyetemet) magánegyetemként működik, tehát költségvetésüket nem az államtól kapják, addig a Cambridge - és az Oxford is - a brit államtól kapja éves költségvetése túlnyomó részét, 2010-ben nagyjából 4 milliárd fontot.

Felvi