szerző:
Eduline

Ősztől kiválhat a Semmelweis Egyetemből a Testnevelési és Sporttudományi Kar, Radák Zsolt, a kar dékánja 17 milliárd forintos fejlesztésről beszélt az Indexnek.

©

Bár a sajtóban korábban 27 milliárd forintos fejlesztésről lehetett olvasni, Radák Zsolt egy 17 milliárdos fejlesztési koncepcióról tud. Ehhez már egy tervet is készítettek: a Csörsz utcai pályán egy multifunkcionális sportközpontot építenének, és az egyetem megkapná a sportkórház - Országos Sportegészségügyi Intézet - néhány épületét, köztük a Hauszmann-házakat, amelyekre a sportolók tesztelésére és rehabilitációjára szolgáló egységek miatt lenne szükség  - írja az Index.

Emellett az oktatói és kutatói kart is bővítenék, az élsport és az utánpótlás mellett nagyobb hangsúlyt fektetnének a szabadidősportra is. Radák Zsolt azt reméli, hogy a speciális helyzetük miatt kikerülnének az általános felvételi rendszerből, hiszen a művészeti egyetemek is tarthatnak saját felvételit. Jelenleg van ugyan alkalmassági vizsga, de ez alapján csak a "nem felelt meg" minősítésű jelentkezőket szűrhetik ki, a rangsorolás az érettségi eredmények alapján történik.

Az intézmény egyébként úgy viselheti majd az egyetem nevet, hogy 3 kritérium teljesítése alól felmentést kap: nem lesz legalább két kara, nem fog legalább két tudományterületen oktatni, a rektornál nem írják elő az egyetemi tanári minősítést.

Az emberi erőforrások minisztere hétfőn nyújtotta be az oktatási tárgyú törvények módosításáról szóló javaslatát, amelyben a duális képzés és a kancellári rendszer bevezetése mellett szerepel a Testnevelési Egyetem önállóvá válása - a javaslatról bővebben itt olvashattok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!