szerző:
Eduline

Többféle támogatásra pályázhatnak a pályakezdők, a hátrányos helyzetű munkavállalók és az álláskeresők. Itt vannak a részletek az országos programokról.

©

Támogatás álláskeresőknek

Többek között pályakezdők, 25 éven aluli diákok és álláskeresők, 50 év feletti munkanélküliek, tartósan munkanélküliek vagy tartós munkanélküliséggel veszélyeztetettek és elavult szakmával rendelkezők pályázhatnak a munkaügyi központoknál elérhető támogatásra. Részt vehettek ingyenes képzéseken vagy tanácsadáson, de kaphattok utazási és lakhatási támogatást is. A konvergencia régióban 2015-ig, Közép-Magyarországon 2013. december 31-ig lehet bekapcsolódni a programba. A részleteket itt találjátok.

Újra tanulok

Alacsony iskolai végzettségűek, szakképzetlenek, elavult szakképzettséggel rendelkezők, elbocsátással veszélyeztetett munkavállalók, illetve a hátrányos helyzetben lévő társadalmi rétegekbe tartozók jelentkezhetnek az Újra tanulok programba.

Támogatják az általános iskola befejezését vagy a szakképzésbe való bekapcsolódást azok számára, akik legalább a hatodik évfolyamot befejezték. Részt vehettek OKJ-s vagy akkreditált tanfolyamon, és szerezhettek magasabb szintű (rész)szakképesítést. A támogatás összege a tanfolyam hosszától függően 50-100 ezer forint lehet, amelyet utólag utalnak. A programról szóló cikkünket itt olvashatjátok.

Tudásod a jövőd

Nyelvi és informatikai tanfolyamokon vehettek részt majdnem ingyen a Tudásod a jövőd program segítségével. Akkor jelentkezhettek, ha már elmúltatok 18 évesek, és nincs tanulói vagy hallgatói jogviszonyotok, vagy költségtérítéses szakon tanultok. Előnyben vannak a hátrányos helyzetű településen állandó lakhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezők, valamint a 45 éven felüli munkavállalók.

A képzési támogatás összege maximum 90 ezer forint lehet - az önrész minimum öt, hátrányos helyzetű településeken élők esetében minimum két százalék. A részleteket itt találjátok.