szerző:
Eduline

A mérnökhallgatók többsége már a felsőoktatási tanulmányai mellett dolgozik, a diplomaszerzés után átlagosan 350 ezer forintos fizetésre számíthatnak - derült ki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) pályakövetési adataiból.

©

A 2012-ben végzettek közül sokan hallgatóként is dolgoztak: a mérnökök negyedének már volt állása, mire megkapta a diplomát. A diplomaszerzés után munkát keresők több mint egyharmada azonnal vagy egy hónapon belül talált munkát, a 2012-ben végzettek harmada fél éven belül helyezledett el - derült ki a BME Diákközpontjának utánkövetéses vizsgálatából, amely a 2008-ban, 2010-ben és 2012-ben végzettek tapasztalatait összegezte.

A KSH adatai szerint a tavaly teljes munkaidőben dolgozó, 2008-ban diplomát szerzett mérnökök átlagosan nettó 350 ezret keresnek egy hónapban. A három vizsgált évfolyamon végzett diákok közel fele jelezte, hogy a munkaköri feladataik kapcsolódnak korábbi tanulmányaikhoz.

A Közlekedésmérnöki Karon, illetve a Gazdaság- és Társadalomtudományi Karon végzettek körében magasabb azoknak az aránya, akik nem a szakmájukban helyezkedtek el - derült ki a kutatásból.

A pályakezdők átlagfizetéséről szóló össze cikkünket itt találjátok, arról pedig, hogy mennyit kereshettek szakokra lebontva, itt olvashattok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!