szerző:
Eduline

Akkora az informatikushiány, hogy a programozókat már az iskolapadból elviszik a cégek. A piacon már megjelentek a néhány hónapos gyorstalpalók; ezek végzettséget nem adnak, tanulóik mégis azonnal találnak munkát.

©

A Hír Tv beszámolója szerint néhány éve nő az informatikushallgatók száma. Idén szeptemberben országszerte csaknem 6500-an kezdték egyetemi tanulmányaikat ezen a szakon.

„Ebben az évben jelentősen bővült az informatikahallgatók száma: sokkal többen jelentkeztek ilyen jellegű intézményekbe. De még továbbra is óriási hiány van, hiszen az Európai Unióban több mint 20 ezer it-szakma vár betöltésre” – fejtette ki Lengyelné Molnár Tünde, az Eszterházy Károly Egyetem Médiainformatika Intézetének igazgatója.

A cégek maguk próbálják képezni a hiányzó informatikusokat, és egyre több a néhány hónapos intenzív programozóképzés is, ahova jellemzően pályamódosító fiatalok jelentkeznek.

A hallgatók a végzettséget nem adó gyorsképzés után is több százezres bérre számíthatnak. Egy néhány éves munkatapasztalattal rendelkező informatikus pedig egymillió forintot is kereshet.