szerző:
Eduline

Mennyi idő alatt találnak állást, és mennyit keresnek a friss diplomások? Cikksorozatunkban hétről hétre megnézzük, milyen esélyekkel indulnak egy-egy szakterület végzett hallgatói, ezen a héten az informatikusok adatait összesítettük.

©

173-231 ezer forint - ennyit keresnek havonta a friss diplomás informatikusok. A végzettek két-három hónap alatt találnak állást, átlagosan minden tizedik hallgató külföldön helyezkedik el, igaz, ennél jóval több diáknak vannak ilyen tervei.

ELTE, Óbudai Egyetem - 224-231 ezer forintot keresnek havonta

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Karán végzettek átlagosan 2,2 hónap alatt találtak állást, és nettó 224 ezer forintot keresnek havonta. A végzettek 11,6 százaléka próbált szerencsét másik országban.

A hallgatók 44,8 százaléka már a tanulmányai idején is dolgozott, az abszolutórium megszerzésekor 48,3 százalékuknak volt főállása. A válaszadáskor a friss diplomások 4,5 százaléka volt munkanélküli, más szakterületen a végzettek mindössze 0,9 százaléka helyezkedett el, felsőfokú végzettséget nem igénylő munkakörben pedig 9,3 százalékuk dolgozott.

Milyen adatokat néztünk?
A Diplomás Pályakövetési Rendszer 2012-es felmérése a 2007-ben, 2009-ben és 2011-ben abszolutóriumot szerzett hallgatók munkaerő-piaci tapasztalatait mérte fel, a volt hallgatóknak egy online kérdőívet kellett kitölteniük. Az adatfelvétel 2012 tavaszán történt. Cikkünkben azokat az intézményeket találjátok, amelyeknek az adatai megtalálhatóak a diplomantul.hu oldalon.

Az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karán végzettek 2,2 hónap alatt találtak állást, és átlagosan nettó 231 ezer forintot keresnek havonta. A friss diplomások 7,1 százaléka vállalt állást külföldön.

A hallgatók 62,6 százaléka már a tanulmányai alatt is dolgozott, főállása az abszolutórium megszerzésekor 48,8 százalékuknak volt. A válaszadáskor a munkanélküliek aránya 2,4 százalék volt. Más szakterületen a karon végzett informatikusok 2,5 százaléka helyezkedett el, felsőfokú végzettséget nem igénylő munkakörben pedig 4,9 százalékuk dolgozott.

BME, Miskolci Egyetem, Debreceni Egyetem

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karán (mivel egy karon képzik az informatikusokat és a villamosmérnököket, ezért egyelőre nem tudjuk szétválasztani az adatokat) a végzősök 34,7 százaléka dolgozott főállásban, aki pedig csak a diploma megszerzése után kezdett álláskeresésbe, 1,8 hónap alatt talált munkát, átlagosan 280 ezer forintos nettó fizetés mellett. A kutatóknak a volt hallgatók mindössze fél százaléka mondta azt, hogy nem talál állást, a végzettek 2,1 százaléka pedig olyan munkakörben dolgozik, amelyhez nem kell felsőfokú végzettség. Viszonylag magas ugyanakkor a külföldön munkát vállalók aránya: 34 százalék próbált szerencsét más országban.

A Miskolci Egyetemen a Gépészmérnöki és Informatikai Kar volt hallgatói átlagosan 3,7 hónap alatt találtak munkát, átlagos nettó fizetésük 174 ezer forint volt. A friss diplomások közül minden tizedik külföldön helyezkedett el, az itthon maradók 6,7 százaléka a kérdőív kitöltésekor munkanélküli volt. A pályakezdők 7,8 százaléka olyan állást szerzett, amelyhez nem kellett diploma.

A Debreceni Egyetem Informatikai Karán végzett hallgatók átlagosan 3,4 hónap alatt találtak állást, 173 ezer forintos átlagos nettó jövedelem mellett. A diplomások 12,5 százaléka más szakterületen helyezkedett el, felsőfokú végzettséget nem igénylő munkát pedig 12,6 százalékuk végzett.

A hallgatók 44 százaléka már a végzéskor főállásban dolgozott, a friss diplomások 8,2 százaléka pedig külföldön vállalt állást. A válaszadáskor az informatikusok 9,5 százaléka volt munkanélküli, 32,8 százalékuk pedig részmunkaidőben dolgozott.

Sorozatunk a friss diplomások elhelyezkedési esélyeiről

I. Pályakezdő jogászok

II. Gazdasági diplomások

III. Végzett orvosok

IV. Bölcsészek

V. Gépészmérnökök

VI. Villamosmérnökök