szerző:
Eduline

A kutatóknak szánt Google Scholar segítségével törheti át az óriáscég a digitális kínai nagy falat.

©
A Google hét éve kényszerült elhagyni kínát. Bár az ország gazdaságilag már meglehetősen liberális. és vezetői már gyakran ki is mondják, hogy kapitalistább modell felé tartanak, kulturálisan azért még igen távol állnak tőle. Az állampolgárok lényegesen kevesebb szabadsággal rendelkeznek személyes életünkben, mint mi, és a kormány nagy erőkkel ellenőrzi és cenzúrázza a számukra elérhető információkat. Ennek a törekvésnek a része az is, hogy több, számunkra alapvető online médium nem érhető el Kínában, mint például a Facebook és a Google.

Természetesen léteznek ezen oldalak kínai változatai is. Ezek azonban lényegesen gyengébb kezelőfelülettel rendelkeznek, mint az eredetiek, és erősen limitált tartalmaik is korlátozzák hasznosságukat. Ráadásul igen egyszerű is megkerülni a tiltást, mindössze egy VPN-re, azaz virtuális hálózatra van szükség hozzá, mely elrejti az e-mail címet. Nem meglepő tehát, hogy a kormány nem akarja fenntartani a helyzetet.

A Google visszatéréséről 2014 óta folyik a tárgyalás, a Mashable információ szerint a Google Scholar hozhatja meg az áttörést. Ez a platform elsősorban tudósokat és akademikusokat céloz, és hatalmas mennyiségű szakszöveget és kutatási anyagot tesz elérhetővé online. A használata hatalmas előny minden kutatónak, így nem meglepő, hogy a technológiai fejlődésbe és egyetemeibe sok pénzt fektető Kína nem szeretne lemaradni róla.