szerző:
Eduline

Számos módosítás jelent meg idén az OKJ-képzések terén, segítünk eligazodni a változásokon. Figyelj arra, hogy sok képzés megszűnik szeptembertől, így addig jelentkezz, amíg van rá lehetőséged!

©

A legutóbbi, márciusi módosítás szerint új képzések is felkerülnek a képzési jegyzékbe, melyek 2016. szeptember 1-én kezdődhetnek el. Új szakképesítéseket is meghatároztak, valamint új rész-szakképzéseket alakítottak ki. Fontos, hogy érettségivel is szerezhető OKJ-s szintű képesítés, ezeknek a listája is változott - a számtalan módosítás miatt nem soroljuk fel, de mindet megtaláljátok a NIVE oldalán itt és itt, a felnőttképzéseket itt találjátok. Számos felnőttképzés óraszáma is módosult, illetve azt is érdemes követni, hogy milyen tanulmányi rendben lehet elvégezni.

  • Fontos, hogy a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapján nem minden intézmény található meg, ahol szakmai képzésre lehet jelentkezni - erre sajnos neked kell külön rákeresned a neten, hogy a környékeden milyen intézményben mit tanulhatsz.
  • A felsőfokú szakképzésnek számító OKJ-képzések a képzési jegyzékben 55-ös számkóddal keresendők, ezt a képzési szintnél találjátok.

Mivel szeptembertől átalakulnak az iskolatípusok, a szakgimnáziumokban, szakközépiskolákban, szakiskolákban és speciális szakiskolában, valamint felnőttképzési tanfolyamokon már csak az új OKJ kiírás szerint lehet jelentkezni. Rengeteg képzés ingyenessége megszűnik, vagy kivezetik a képzési jegyzékről, ezért még most kell jelentkeznetek, különben könnyen lehet, hogy a jövőben nem tanulhatod ingyenesen.

Mit lehet ingyen?

Az állam 2015 óta minden magyar állampolgár számára lehetővé tette, hogy az első és második szakmáját is megszerezhesse ingyen. Ketté kell választani, hogy valaki iskolai rendszerű szakképzésben, vagy felnőttoktatásban kíván ingyenesen szakmát szerezni. Előbbi esetben minden 26. életévét be nem töltött fiatal jelentkezhet első ingyenes szakképzésére. A második szakma azonban csak felnőttoktatásban szerezhető meg ingyen, például esti tagozaton. A jogszabály értelmében akik eddig nappali rendszerben tanultak, a szeptemberi tanévet már csak esti képzésben folytathatják ingyenesen, erre érdemes figyelni - a képzőhelyek elvileg mindenkit tájékoztatnak erről.

Akik már betöltötték a 26. életévüket, számukra is nyitott az ingyenes képzés, de kizárólag esti vagy levelező tagozaton.

Ha már van érettségitek, legfeljebb három évet finanszíroz első szakmaként az állam. Amennyiben megszerezted első diplomádat és nem lépted túl a korhatárt, ugyanúgy jelentkezhetsz az ingyenes első OKJ-képzésedre. Ilyen esetben nem számít, hogy államilag finanszírozottan szerezted-e meg a diplomádat, a két képzési típus külön számítja az állam.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!