szerző:
eduline/mti

Nem véletlen, ha a vizsgaidőszak alatt vagy egy fontos dolgozatnál keveset alszol, akkor alig marad meg valami a fejedben. Szegedi, valamint az MTA kutatói rájöttek, hogy mit csinál az agyunk alvás közben.

©

Sikerült azonosítania azt az agyterületet, amely alvás közben az emléknyomokat a rövidtávú memóriából a hosszútávú memóriába "áttöltő" hullámritmusok keletkezéséért felelős. Kutatási eredményeiket a rangos Neuron című folyóirat tette közzé - közölte a Szegedi Tudományegyetem.

Az azonosított agyterület a hippokampusz (nagyagy) eddig kevésbé vizsgált, keskeny CA2 régiója. Itt keletkeznek a magyarul éleshullám-fodornak nevezhető sharp-wave ripple ritmusok - idézte a közlemény Berényi Antalt, az SZTE-MTA Lendület csoportjának vezetőjét. Berényi Antal munkatársaival olyan sejtcsoportokat keresett, amelyek képesek ritmusokat indítani az agyban, mivel ezek lehetnek a kiindulópontjai az epilepsziás rohamoknak.

A memóriaátvitel elfogadott modellje szerint az agyban a rövidtávú emlékezetért a hippocampus a felelős, míg a hosszútávú tárolás máshol, a homloklebeny környékén történik. Sok agyterület egyidejű megfigyelésével a szegedi kutatók rájöttek, hogy bizonyos sejtek aktiválódását mindig az úgynevezett sharp-wave ripple ritmusok kialakulása követi, ami az emléknyomok áttöltésének a kulcseleme.

Számos betegséget megúsztok, ha odafigyeltek a vizsgaidőszakban is az alvásra

Bár ismerjük az ideális alvásidőt, nem mindegy, hogy miben segít és mit gátolhat meg. A kamaszoknak 8-10 órát kellene aludniuk naponta - határozta meg friss irányelveiben az American Academy of Sleep Medicine (AASM), amely most először fogalmazott meg ajánlásokat a gyermekek alvásidejére vonatkozóan.

Azért fontos annak az agyterületnek az azonosítása, ahonnan ezek a speciális ritmusok kiindulnak, mert ezután célzottan lehet kísérleteket végezni - többek között - annak érdekében, hogy meggátolják (például rohamok ellen) vagy éppen fölerősítsék ezeket. Ezért további epilepsziakutatást is ösztönözheti a tanulmányban leírt megfigyelés. Fölvetődik a kérdés, hogy vajon ezeknek a nagyon ingerlékeny sejteknek mi lehet a szerepe az epilepsziaroham elindításában.

A kutatás további útvonala lehet, hogy az emberi agyat megpróbálják befolyásolni - például koponyán keresztül adott elektromos ingerekkel - annak érdekében, hogy leállítsák az epilepsziás rohamot vagy éppen elősegítsék a tanulást - olvasható a közleményben.

Szerek, amikkel ne tanulj

A rohamtempóban dolgozó, kevés alvással kreatív munkát végző ember sok mindent kipróbál, hogy frissen tartsa az elméjét, vagy elkerülje az elalvást. Sokan a vizsgaidőszakra vagy az érettségire is megkettőzött energiával készülnek, azonban nagyon nem mindegy, hogy mit viszel a szervezetedbe annak illúziójával, hogy jobban tanulhatsz.