szerző:
Lapszemle

Méghogy manapság az emberek nem szeretnek olvasni! Kimutatták, hogy a nemzetközi bestsellerek az elmúlt 15 évben átlagosan 80 oldallal lettek hosszabbak.

A Guardian számolt be az új kutatási eredményről, mely szerint 25 százalékkal hosszabbak a mai könyvek, mint 15 évvel ezelőtt.

A New York Times bestsellerei és a Google által legnépszerűbbnek ítélt könyvek alapján úgy tűnik, míg 1999-ben átlagosan 320 oldalas voltak a kedvenc könyveink, ma már ez 400-ra nőtt.

Hogy mi lehet ennek az oka? James Finlayson, a kutatást végző Vervesearch munkatársa érdekes elmélettel állt elő. Szerinte a netes vásárlás állhat a növekedés mögött. Míg ugyanis – állítja – egy könyvesboltban megrémíthet a könyv vastagsága, az oldalszám a webshopban csak egy lábjegyzet, ez puszta szám, amit általában észre sem veszünk.

Cikkeink a témában

Ezeket a könyveket mindenki olvassa el!

Nem változik a kötelezők listája, pedig igény lenne rá

33 könyv, amit mindenkinek el kell olvasnia, mielőtt diplomázik

Finlayson egy másik hatást is megemlít: ez pedig az e-könyvek növekvő szerepe az olvasásban. Igaz, ki akarná a Tűz és jég birodalma aktuális, 900 oldalas kötetét a táskájában hordozni minden nap. Na, de ha az egész ráfér egy pár dekás, papírvékony e-könyvolvasóra, az egészen más.

Clare Alexander, aki rengeteg írót képvisel ügynökként, másként látja. Szerinte a változás oka kulturális. Elég nagy a „digitális zaj”, sok helyről zúdulnak ránk az információk, így aki manapság szeret olvasni, az főleg azért fordul a könyvekhez, mert elmélyedhet bennük – véli. Ez pedig legjobban a hosszú kötetekben lehetséges.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!