szerző:
Eduline

Az időd egy elég nagy részét te is a közösségi oldalak képernyőjére tapadva töltöd? A szórakozás és az ismerősök életének böngészése mellett tanulásra is használhatod ezeket az órákat!

 

©

Legyen a napirended része!

Te is az vagy, aki naponta posztol, ír, kommentel, like-ol? Miért ne tehetnéd ezt azon a nyelven, amit épp igyekszel elsajátítani? Persze nem így fogsz eljutni felsőfokra, de ez a mindennapos, gyakori kifejezések és az internet nyelvének megtanulásához egy praktikus, sőt élvezetes módszer.

Nem érdemes azon aggódnod, mi van, ha egyes szavakat nem fogsz megérteni. Mivel már ismered az oldalt, valószínűleg tudod, miért hova kell kattintadnod. Csak annyi fog változni, hogy más nyelven látod ugyanazokat a kifejezéseket, amiket amúgy is használnál. Legrosszabb esetben pedig ott lesz a szótár/fordító, ami segít eligazodni a lehetetlen szórengetegben.

Posztolj!

Lehet, hogy elsőre meglepő lesz az ismerőseid számára, ha hirtelen más nyelven kezded el kitenni a bejegyzéseidet, de ettől függetlenül nagyon jó gyakorlási felületet biztosítanak. Már csak amiatt is, hogy mindent háromszor le fogsz ellenőrizni, valóban jól írtad-e, megfelelő nyelvtant használtál-e, hiszen mindneki látni fogja, amit kiteszel. Viszont, ha mégis hibáznál, az ismerőseid tudnak segíteni abban, mi az, amit még át kell nézned.

Döbbenetes eredmények a magyar diákok nyelvtudásáról

Hatalmasak a különbségek a községi és a fővárosi általános iskolások nyelvtudása között - derül ki a 2015/2016-os tanév idegen nyelvi mérésének eredményeiből. Pedig 2020-tól csak azok a diákok kezdhetik majd el az egyetemet vagy főiskolát, akik legalább egy középfokú nyelvvizsgát szereznek - ez lesz a felsőoktatási felvételi egyik feltétele.

Angol csoport - másként

Nagyon sok különböző tematikájú csoportot találsz a Facebookon: divat, sport, politika, vicces történetek, önbizalomnövelés, tanulás... Ezek közül jópárnak valószínűleg már most is a tagja vagy. Keres meg ugyan ezeket a témákat más nyelven!

Ha olyanról olvasol, ami érdekel, sokkal egyszerűbben ráveszed magad az ismeretlen kifejezések és nyelvtani formák megtanulására. És amiért még mindenképpen hasznos a csoportok követése, hogy olyanok is írnak, akiknek az adott nyelv az anyanyelve, így rövidítéseket, az iskolában nem tanított szófordulatokat is meg fogsz ismerni.

Ha pedig elég bátor vagy, akkor kommentekben te is kommunikálhatsz a többiekkel. Így a passzív szókincsed és nyelvtudásod mellett az aktívat is folyamatosan fejlesztheted.