szerző:
Eduline

A munkakeresésnél jelezheted azt is, ha téged vesznek fel, akár az egész fizetésedet átvállalhatja az állam. Nem csak munkához segít, képzésekre is járhattok és utazási támogatásban is részesülhettek.

©

Év eleje óta működik az Ifjúsági Garancia Program, mely a 15-25 éves korosztály munkába állásának lehetőségét hivatott elősegíteni. Van is miért: a legfrissebb, 2016 II. negyedévi adatok alapján a 15-24 éves korosztály 13,3 százaléka munkanélküli, míg 2015-ben ez az arány 15,3 százalék volt, 2010-ben pedig 26,6 százalék, ami a KSH adatai alapján 5,8 százalékkal haladta meg az akkori uniós átlagot.

Csökkent a fiatalok munkanélkülisége

A márciustól májusig, azaz a vizsgaidőszakig tartó időszakban több fiatal dolgozott. A kormány szerint a javuló eredmények az ő érdemük, a pénz nagy részét a programra az unió adta. Évről évre egyre több fiatal vehet részt gyakornoki programokban, vagy kap állás-, illetve vállalkozási lehetőséget Magyarországon - nyilatkozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, Rétvári Bence.

A programmal a fiatalokat a munka vagy a tanulás világába kívánják vezetni, komplex, személyre szabott, a helyi munkaerő-piaci lehetőségekhez és igényekhez igazodó szolgáltatásokkal és támogatásokkal. A garancia lényege, hogy 6 hónapig a felsoroltak megvalósuljanak.

Az ország hátrányosabb régióra készült a pályázat, így az észak-magyarországi, észak-alföldi, dél-alföldi, dél-dunántúli és a közép-magyarországi régióban van lehetősége pályázni a fiataloknak, illetve a munkáltatóknak. A támogatási kritérium, hogy a 25 év alatti (15-24 év közötti) fiatal sem nem tanuló, sem nem dolgozó nem lehet. Azok is igényelhetik, akik álláskeresőként vagy egyéb módon — akár szolgáltatást, közvetítést igénylőként — nyilvántartottak az állami foglalkoztatási szervnél.

Minden érintett régió megtervezte meg, hogy pontosan milyen szolgáltatást és támogatást nyújt a fiataloknak. Általános, hogy ingyenes OKJ-szakképzést, idegen nyelvi képzést adnak. Ez kiegészülhet utazási támogatással (BKK-bérlettel is) a képzések idejére. Keresetpótló juttatás is adható, a közép-magyarországi régióban például akár 79.155 forint (bruttó) összegig.

A legfontosabb a képzések mellett, hogy a fiatalokat a program keretében alkalmazó munkáltatók akár teljes egészében mentesülhetnek a bérfizetés alól, valamint a szociális hozzájárulási adó alól. Épp ezért fontos, hogy aki így keresne állást, már a beadott önéletrajzában is jelezheti, hogy kedvezményesen foglalkoztatható.

Aki saját vállalkozáson töri a fejét, számukra hat hónapig adható bérjellegű támogatás, ami havi 111 ezer forintot jelent.

Jelentkezni a helyi munkaügyi hatóságnál, illetve kormányablaknál lehet, azon belül a program megvalósításáért kijelölt foglalkoztatási osztályt kell keresni. Regisztrálni kell álláskeresőként, ha ez megtörtént, utána be lehet adni a támogatási kérelmet a foglalkoztatási osztályon.