szerző:
Eduline

Szakmunkás, gépkezelő, mérnök és értékesítő – idén ezekre a munkakörökre találnak legnehezebben megfelelő jelentkezőt...

A diplomások közül még mindig mérnökökből van a legnagyobb hiány
©

Szakmunkás, gépkezelő, mérnök és értékesítő – idén ezekre a munkakörökre találnak legnehezebben megfelelő jelentkezőt a magyarországi cégek a Manpower friss felmérése szerint.

Vendéglátó-ipari személyzetet, sofőröket, könyvelőket, pénzügyi munkatársakat, informatikusokat, irodai és személyi asszisztenseket, illetve csoportvezetőket is nehéz találni. A cégek 23 százaléka szerint a megfelelő munkaerő hiánya nagy gondot okoz a működésben. Milyen fizetésre számíthatnak a BA- és BSc-diplomások? A legfrissebb adatokról szóló összefoglalónkat itt olvashatjátok el.

A munkaadók a legnagyobb problémának azt tartják, hogy az álláskeresők szakmai vagy technikai ismeretei hiányosak, illetve hogy egyes munkakörökre egyáltalán nincsenek jelentkezők.

A problémák listáját Magyarországon a gyakorlat hiánya vezeti, második a szakmai és technikai képességek hiánya, a harmadik pedig az, hogy a jelentkezők magasabb fizetést szeretnének, mint amennyit a cég ajánlani tud.

©

A felmérés szerint egyébként Japánban van a legnagyobb hiány szakemberekből, itt a munkaadók 81 százaléka küzd nehézségekkel, amikor alkalmazottat keres. A lista élén áll még Brazília, mindössze 10 százalékponttal lemaradva Japán mögött. Európában Bulgária jelentette a legnagyobb szakemberhiányt: a cégek 51 százaléka nehezen talál megfelelő munkaerőt, de a német munkaadóknak is az átlagosnál nagyobb nehézségeket okoz a munkaerőfelvétel.

Míg tavaly a lengyel munkaadók jelentették a legkisebb szakemberhiányt - mindössze 4 százalékuk nyilatkozott problémákról, idén viszont már 37 százalékuk szembesült a jól képzett munkaerő hiányával. 2012-ben az ír munkaadók számoltak be a legkényelmesebb helyzetről: ott csupán 2 százaléknak jelent gondot a megfelelő munkatárs megtalálása.