szerző:
Eduline

Rengeteg volt a szöveges forrás az idei töriérettségin, ezért a diákoknak sokat kellett olvasniuk, a sok anyagban pedig lehet, hogy néhányan elvesztek. A korábbi években talán több volt a kép, az ábra, ami szellősebbé, áttekinthetőbbé tette a feladatsort – mondta el az eduline-nak Sasvári Gábor, a Pogány Frigyes Szakközépiskola szaktanára.

©

Sasvári Gábor is kiemelte a töriérettségi első részében szereplő augsburgi vallásbéke kérdését, szerinte kissé beugratós a kérdés, hiszen a vallásszabadság csak a nemesekre vonatkozott, az pedig különösen problémás lehet, hogy nincs kikötve, kik a német tartományurak.

A középszintű töriérettségi hivatalos megoldása.

Az emelt szintű töriérettségi hivatalos megoldása.

A töriérettségi első részének nem hivatalos megoldását itt találjátok.

A második rész nem hivatalos megoldását pedig itt.

A folyamatosan frissülő, percről percre tudósításunk itt olvasható.

Sasvári úgy látja, van egy-két részkérdés, ami könnyedén megoldható, azonban minden feladatban akadt legalább egy, amely komolyabb tárgyi tudást igényelt. „A 7. kérdés még nehéz, a szövegek nem kellően segítenek, az A kérdés nem kifejezetten jó” – mondta.

Az Egyesült Államok alkotmányával kapcsolatos kérdés kapcsán elmondta, talán sok diákot megzavarhat az, hogy a történelematlaszokban az 1863-as évszámot fogják megtalálni, amikor Lincoln felszabadította a rabszolgákat.

Szerinte a két egyetemes esszékérdés kifejezetten jó, az első világháborúnak évfordulója is van. Úgy véli, a Mátyás adópolitikájára irányuló kérdés és szövegrész lehet becsapós, mivel a szöveg kaput emleget, ezért sokan a kapuadóra asszociálhatnak, ami Károly Róbert alatt lett bevezetve, Mátyás csak megváltoztatta, a szöveg egyértelműen a rendkívüli hadiadóra utal.

A szaktanár úgy értékelte, jók az esszétémák, a rendszerek lényegére kérdeznek rá, az első részben viszont valószínűleg sokan tippelni fognak. Az érettségi összességére elmondható, sok az összezavaró kérdés és forrásszöveg, ám ettől függetlenül meg lehet oldani a feladatsort.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!