szerző:
Eduline

Mikor nem érdemes sorrendet módosítani, hogyan lehet törölni a megjelölt képzéseket, és mire kell mindenképpen figyelni? Most minden fontos kérdésre válaszolunk a sorrendmódosítással kapcsolatban.

©

A felvételin egyetlen alkalommal van lehetőségetek módosítani a jelentkezéskor megadott képzések sorrendjén. Ennek során csak a jelentkezéskor megadott szakok elbírálási sorrendjén lehet változtatni, új képzés megjelölésére nincs lehetőség.

Az egyszeri sorrendmódosítás lehetőségével akkor érdemes élni, ha valamilyen okból megváltozott az a preferencia-sorrend, amely alapján különböző szakokra jelentkeztetek - írja a felvételi tájékoztató. 

Mikor nem érdemes sorrendet módosítani?

Akkor nem érdemes változtatni, ha valamelyik szakon nem sikerült az alkalmassági vizsgátok, mert így biztosan nem kerülhettek be, függetlenül attól, hogy hányadik helyen jelöltétek meg.

Ugyanígy nincs értelme a sorrendmódosításnak akkor sem, ha meggondoltátok magatokat a jelentkezése benyújtása óta, és már nem szeretnétek valamelyik megjelölt képzésre bejutni, ezért hátrébb helyeznétek. Ilyen esetben előnyösebb a jelentkezési hely visszavonását választani.

Hogyan lehet törölni a megjelölt képzéseket?

A jelentkezési helyek visszavonása nem számít sorrendmódosításnak, arra ettől függetlenül van lehetőség. (A visszavont jelentkezési helyeket nem szükséges sorrend-módosítási kérelemmel hátrébb helyeztetni.)

Vigyázat, hamarosan lejár a határidő: bukhatja a felvételit, aki erre nem figyel

A tanév és az érettségi szezon már véget ért, az egyetemre-főiskolára felvételizőknek azonban még vannak feladataik. Itt találjátok a legfontosabb határidőket és dátumokat. Sorrendmódosítás: július 11-ig A jelentkezési sorrenden kizárólag egy alkalommal lehet módosítani vagy jelentkezési hely(ek)et visszavonni: az ügyintézési időszakban, legkésőbb 2018. július 11-ig. Azonban a jelentkezési határidő után új képzés megjelölésére nincs lehetőség.

Ezekre mindenképp figyeljetek:

Fontos, hogy a jelentkezési hely visszavonása – kizárása – felvételi eljárás során befizetett kiegészítő eljárási díj összegét (amennyiben van) nem csökkenti és a már befizetett kiegészítő eljárási díj vissza nem igényelhető.

Az is nagyon fontos, hogy amennyiben visszavonjátok valamely jelentkezési helyet, annak újbóli aktiválására később már nincs lehetőség! Illetve a visszavont jelentkezés helyett sincs lehetőség új jelentkezési hely megjelölésére sem. Ezért a visszavonáskor nagyon körültekintően járjatok el, és csak azt a képzést jelöljétek meg, amelyet ténylegesen törölni szeretnétek.

Minderre meddig van időtök?

A jelentkezési sorrend a jelentkezési határidő lejártát követően kizárólag egy alkalommal módosítható legkésőbb 2018. július 11-ig. Ez azt jelenti, hogy az esetleges sorrendmódosítás után többször már nem lehet változtatni a sorrenden, illetve egy már benyújtott sorrend-módosítási kérelmet sem lehet visszavonni.

A 2018-as felvételiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Hogyan vonhatják vissza az idén felvételizők a jelentkezési kérelmet?

Jelentkeztetek valamelyik egyetemre vagy főiskolára, de meggondoltátok magatokat, és visszavonnátok a felvételi kérelmet? Mutatjuk, mit kell tennetek. Július 11-ig lehet pótolni a felvételihez szükséges dokumentumokat, változtatni a megjelölt szakok sorrendjén és visszavonni jelentkezési helyet vagy helyeket - hívja fel a figyelmet a Felvi. „Amennyiben a jelentkező visszavonja valamely jelentkezési helyét, annak újbóli aktiválására később már nincs lehetőség!