szerző:
Eduline

A beszélő hadart, ráadásul a szavak végét is elharapta - ezt mondták az Eduline-nak nyilatkozó diákok a hallott szöveg értését mérő rész hanganyagáról.

©

Az emelt szintű írásbeli vizsga teljes időtartama 240 perc. A vizsgán a hallott szöveg értését mérő feladatok megoldására 70, a nyelvhelyességire 50, a hallott szöveg értését tesztelő részre 30, az íráskészség részre pedig 90 percet kaptak a diákok.

Itt van az emelt szintű németérettségi hivatalos megoldása

Nemcsak a középszintű, hanem az emelt szintű németérettségi megoldását is nyilvánosságra hozta az Oktatási Hivatal. Az emelt szintű németérettségi feladatsora: Az emelt szintű németérettségi hivatalos megoldása: A beszélő hadart, ráadásul a szavak végét is elharapta - ezt mondták az Eduline-nak nyilatkozó diákok a hallott szöveg értését mérő rész hanganyagáról.

Idén az emelt szinten érettségizők a szövegértési feladatsorban többek között egy meteorológus életrajzáról és a XV-XVI. századi időjóslásról, a holland úthálózatok téli korszerűsítéséről szóló szöveget kaptak, míg a nyelvhelyességi rész egyik szövege a légszennyezettségről szólt. "Ebben a részben az utolsó szöveg nagyon könnyű volt, úgyhogy összességében kiegyensúlyozott volt az első rész, a nyelvhelyességi feladattal előbb is végeztem" - mondta az egyik budapesti gimnázium diákja az Eduline-nak.

Itt találjátok az íráskészség rész második feladatának megoldását

Itt a németérettségi megoldása: az íráskészség rész első feladata

Itt a középszintű németérettségi megoldása: olvasott szöveg értése

Megvannak a németérettségi megoldásai: nyelvhelyességi feladatsor

A hallás utáni szövegértést mérő vizsgarészben három feladatot kaptak a vizsgázók - az Eduline-nak nyilatkozó diákok nehezen értelmezhető volt a hanganyag. "A hallás utáni szövegértésen mindenki kiborult. A férfi, aki a három feladatból kettőt mondott, hadart és elharapta a szavak végét. A teremben konkrétan mindenki csak nézett az első feladat után" - tett hozzá. Ugyanezt emelte ki Réka is, aki a békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium végzőse, szerinte a beszélő hadart, elharapta a szavakat, „hiába vannak új magnók, nem lehetett érteni a szöveget”. Ebben a részben egyébként két olyan feladat is volt, amelynél hiányzó szavakat kellett behelyettesíteni, illetve egy olyan, amelynél tíz állításról kellett eldönteni, elhangoztak-e a szövegben.

Az utolsó részben két íráskészséget mérő feladatot kaptak a diákok, a rövid levélben az állatvédők felhívására kellett jelentkezni, a hosszabb feladatban pedig egy kommentet kellett megfogalmazniuk 200-250 szóban arról az állításról, hogy a fiatalok nem alszanak eleget.

„A szövegértési feladatsor egyáltalán nem volt nehéz, könnyű volt megoldani a feladatokat, az íráskészségnél sokan öt-tíz perccel hamarabb beadták a dolgozatot. Az idő egyébként is elegendő volt, maximum a nyelvhelyességi résznél kellett volna még öt perc az ellenőrzéshez, de ha valaki rutinos, simán meg tudta oldani ennyi idő alatt” – mondta Réka.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat. A 2018-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.