szerző:
Eduline

Szerdán elindult a keresztféléves felvételi - összegyűjtöttük a legfontosabb információkat a jelentkezés menetéről, a szakokról és az árakról.

Meddig lehet jelentkezni a keresztféléves felvételire?

Jelentkezni elsősorban online, az e-felvételi rendszerében lehet, miután regisztráltatok a Felvin. A jelentkezési lapok leadásának és az eljárási díj befizetésének is november 15-e a határideje. A jelentkezéseteket november 23-ig kell hitelesítenetek. Ezután a hiányzó dokumentumokat, például a diplomátok másolatát 2015. január 8-ig még csatolhatjátok, és ugyaneddig egyszer módosíthatjátok a jelentkezési sorrendet is. A ponthatárokat január 22-én hirdetik ki.

Milyen szakokra lehet jelentkezni?

A keresztféléves felvételin nem minden felsőoktatási intézmény hirdetett meg szakokat, de így is több mint harminc egyetemre és főiskolára jelentkezhettek. A szakok listáját itt nézhetitek meg.

Ponthatárváró buli 2013-ban. Januárban nyilvánosságra hozzák a keresztféléves felvételi ponthatárait
©

Mennyibe kerül a felvételi?

A jelentkezés alapdíja 9000 forint, ezért az összegért három helyet jelölhettek meg, a továbbiakért egyenként 2000 forintot kell még fizetnetek, és legfeljebb öt helyre adhatjátok be a jelentkezéseteket. Fontos, hogy ha ugyanannak a képzésnek az állami ösztöndíjas és a költségtérítéses formáját is megjelölitek, az nem kettő, hanem egy helynek számít.

Mennyit kell fizetni a legnépszerűbb szakokért?

Vezetés és szervezés, gépészmérnöki, vállalkozásfejlesztés, logisztikai menedzsment, marketing - ezek voltak a legnépszerűbb mesterszakok a tavalyi keresztféléves felvételin. Megnéztük, mennyit kell fizetni félévenként, ha az idei felvételin csak önköltséges helyet tudtok szerezni - itt olvashatjátok el cikkünket.

Pontszámítási szabályok a keresztféléves felvételin

Az alap- és osztatlan képzésekre, valamint a felsőoktatási szakképzésekre jelentkezők összesen 500 pontot szerezhetnek. Alap- és osztatlan szakokhoz legalább 260, felsőoktatási szakképzésekhez legalább 220 pontot kell gyűjtenetek - ennél kevesebb ponttal sem államilag támogatott, sem fizetős szakra, sem állami, sem magán- vagy alapítványi, sem egyházi felsőoktatási intézménybe nem kerülhettek be. A pontszámítási szabályokról szóló részletes összefoglalónkat itt olvashatjátok el.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!