szerző:
Eduline

Logika és gráfok, trigonometria, valószínűségszámítás, térgeometria, koordinátageometria – ezek a témakörök okozzák a legtöbb fejfájást az érettségizőknek a Studium Generale Matematika Szekciójának vezetője szerint. Miért veszítenek értékes pontokat ezeknél a példáknál a diákok? Hogyan érdemes felkészülni a nehezebb típusfeladatokra?

©

„A logika és a gráfok témaköre azért problémás, mert nem minden iskolában tanítják elég részletesen, sőt találkoztunk olyan diákokkal is, akikkel matekórán egyáltalán nem vették át ezeket a feladatokat, mert ritkán kerülnek elő az érettségin, így inkább a többi témakörre koncentráltak” – mondja Budai Márton, a Budapesti Corvinus Egyetem előkészítője, a Studium Generale Matematika Szekciójának vezetője.

A valószínűségszámítás is gondot okoz a diákok egy részének, ezeknek a feladatoknak a megoldása ugyanis sajátos logikát kíván, „van, akinek nehezen áll rá az agya erre a témakörre”. Pedig érdemes gyakorolni, mert a valószínűségszámítás minden évben előkerül a középszintű matekérettségin, sőt az utóbbi években még hangsúlyosabb szerepet kapott.

„Az érettségizők egy része a koordinátageometriától is tart, pedig minden évben van ilyen feladat” – mondja Budai Márton, hozzátéve: a térgeometria is a problémás témakörök közé tartozik, ezekhez a példákhoz ugyanis térlátás kell. „El kell képzelni a testet, le kell rajzolni, meg kell találni a síkmetszetet, ez a kulcs, innentől ugyanazt a tudást kell használni, amit a síkgeometriánál” – tanácsolja.

A trigonometria sem a diákok kedvence. "Más azonosságok vannak, mint egy sima egyenletnél. Több irányba el lehet indulni, de ha rossz utat választ a vizsgázó, és zsákutcába kerül, akkor kezdheti elölről. Ugyanakkor itt is vannak típusfeladatok, amelyeket be lehet gyakorolni" - teszi hozzá. Az elmúlt évek középszintű feladatsorait és a megoldásokat itt találjátok matekból.

Analízis: csak emelt szinten

Az emelt szinten érettségizőknek általában az analízissel gyűlik meg a bajuk, pedig a függvényvizsgálat, a határérték-számítás, a deriválás és az integrálás mindig előfordul a nehezebb, egyben több pontot érő matekvizsgán. „A feladattípusokat be kell gyakorolni, akkor könnyebben fog menni. Ezek a témakörök nemcsak az érettségi miatt fontosak, a műszaki és gazdasági szakokon is előkerülnek, sőt vannak olyan tantárgyak, amelyek felhasználják ezt a tudást” – mondja Budai Márton.

Minden infó a 2014-es érettségiről

Így változnak az érettségi szabályai 2014-ben

A 2014-es tavaszi érettségi vizsgaidőpontjai

Legális puskák a matekérettségin: hogyan érdemes használni a négyjegyű függvénytáblázatot?

Milyen költők és írók kerültek elő a leggyakrabban a magyarérettségin?

Középszintű feladatsorok és megoldások magyarból

Kidolgozott érettségi témakörök matekból, történelemből és magyarból

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!