szerző:
Eduline

Három-négy feladatot általános iskolai tudással is meg lehet oldani, de van egy olyan példa, amely a felkészült diákoknak is problémát okozhat - mondta a középszintű matekérettségi első feladatsoráról az eduline-nak nyilatkozó szaktanár.

©

Halmazelmélet, százalékszámítás, másodfokú egyenlet, kamatos kamat, logaritmus, gráfok, síkgeometria, valószínűségszámítás - ilyen témakörből is szerepelnek feladatok a középszintű matekérettségi első, rövidebb példákból álló részében.

Itt van az első rész nem hivatalos megoldása!

A középszintű matekérettségi második részének nem hivatalos megoldása.

Nagy meglepetés a matekérettségin: kilenc feladatot nyolcadikos tudással meg lehetett oldani - itt vannak az első tanári vélemények.

Itt vannak a legfrissebb infók a középszintű matekérettségi második részéről

Az eduline-nak nyilatkozó szaktanár szerint a tizenkét feladatból hármat-négyet általános iskolai tudással is meg lehet oldani, ilyen például a százalékszámításra épülő példa, illetve a másodfokú egyenlet. Furcsa döntésnek nevezte, hogy az első feladatsorban két halmazos, két függvényes és két szöveges feladat is van, az előző években mindegyik típusból egy-egy példa volt.

Kellemetlen meglepetés lehet a diákok számára, hogy az idén is van gráfelmélet az első feladatsorban, ezt pedig nem minden iskolában tanítják elég részletesen, sőt az eduline által megkérdezett szaktanár olyan érettségizővel is találkozott már, aki egyáltalán nem tanulta ezt a témakört. Bár a feladat egyszerű, azoknak gondot okozhat, akik nem találkoztak ehhez hasonló kérdésekkel. Itt találjátok folyamatosan frissülő tudósításunkat a matekérettségiről.

A diákok összesen 180 percet kapnak a középszintű matekérettségi megoldására. Először az I. feladatlap tizenkét kérdését kell megválaszolniuk 45 perc alatt - ez a rész elsősorban az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét ellenőrzi, a válaszokért legfeljebb 30 pontot lehet kapni.

A II. feladatlapra 135 perce lesz a vizsgázóknak, maximum 70 pontot gyűjthetnek. Összesen öt feladatot kell megoldani: három, egyenként 9-14 pontosat, valamint két, 17 pontos feladatot - utóbbinál van némi választási lehetőség is, három példa közül kell kiválasztani a két legszimpatikusabbat. A II. feladatlap feladatai összetettek, több részkérdésből állnak, és több témakört érintenek.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!