szerző:
Eduline

Pontosan hogy is zajlik a középiskolai központi felvételi? Hogyan kell jelentkezni, kik írhatnak pótvizsgát, és mikor érkezik a hivatalos eredmény? Minden, amit a 2019-es központi felvételiről tudni kell.

Tanulmányi területek? Mik is ezek?

Az intézmények a felvételi eljárásukat tanulmányi területek szerint bonyolítják le. A tanulmányi terület nem egyezik meg az osztállyal, kizárólag a felvételi eljárás során van szerepe. A középiskolák a tanulmányi területeik fő jellemzőit, négyjegyű kódját rögzítik a KIFIR rendszerben, valamint ugyanitt, illetve honlapjukon elhelyezik a felvételi tájékoztatójukat október 20-áig - írja az Oktatási Hivatal.

Hogyan kell jelentkezni?

Amennyiben a továbbtanulásra kiválasztott intézmény előírja a felvétel feltételeként a központi írásbeli vizsgát, akkor a „TANULÓI JELENTKEZÉSI LAP" benyújtásával kell majd jelentkezni a központi írásbeli vizsgá(k)ra.

Fontos, hogy ez a jelentkezési lap csak az írásbeli vizsgára vonatkozik, nem tévesztendő össze a felvételi eljárásban használatos jelentkezési lappal, amelyet a középfokú iskolákba való jelentkezésre kell használni.

Mi alapján számolják a felvételi pontokat a középiskolai felvételin?

A pontszámítási szabályokról már korábban írtunk, A középiskola a felvételi kérelmekről három módon hozhat döntést. Itt olvashatjátok el a teljes cikket.

Középiskolai felvételi: ilyenek lesznek a pontszámítási szabályok 2019-ben

Mi alapján számolják a felvételi pontokat a középiskolai felvételin? Itt a válasz. Mi alapján számolják a felvételi pontokat a középiskolai felvételin? A középiskola a felvételi kérelmekről három módon hozhat döntést: a tanulmányi eredmények alapján, vagy a tanulmányi eredmények és a központi írásbeli vizsga eredményei alapján, vagy a tanulmányi eredmények, a központi írásbeli vizsga és a szóbeli vizsga eredményei alapján dönthet.

Mit lehet beleszámolni a hozott pontokba?

Tanulmányi eredmények alatt kizárólag a középfokú iskolába felvételiző tanuló általános iskolai tanulmányait igazoló bizonyítványában, félévi értesítőjében (ellenőrzőjében) szereplő osztályzatait, minősítéseit kell érteni. A tanulmányi eredményekbe tehát nem számítható be nyelvvizsga, tanulmányi verseny, sportverseny és egyéb olyan teljesítmény.

Milyen tantárgyakat lehet figyelembe venni?

Ez nem egységes, a hozott pontok megállapításakor a tanulmányi eredmények esetében az iskola maga döntheti el, hogy mely tantárgyak osztályzatait veszi figyelembe, és azokból – a megszabott jogi keretek között – hogyan képez pontszámot saját felvételi eljárásában.

Mikor tartják a vizsgákat?

A tanév rendje szerint a központi írásbeli vizsgákat:

– a 6 és a 8 évfolyamos gimnáziumokba, valamint a 9. évfolyamra és az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkezők számára 2019. január 19-én 10 órától,

– a pótló írásbeli vizsgát a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokba, továbbá a 9. évfolyamra és az Arany János Tehetséggondozó Programjába jelentkezők számára 2019. január 24-én 14 órától tartják.

Az összes fontos dátumot itt nézhetitek meg.

Kik írhatnak pótfelvételit?

Pótló írásbeli vizsgát azok a tanulók írhatnak, akik az előző írásbelin alapos ok miatt nem tudtak részt venni. Vizsgaismétlésre nincs mód, minden tanuló csak egyszer tehet azonos típusú központi írásbeli vizsgát.

Milyen a vizsga?

A magyar nyelvből és matematikából készített központi írásbeli vizsgatesztek elsősorban nem tantárgyi, lexikális tudást mérnek, hanem azokat az eszköztudás körébe tartozó képességeket és készségeket, amelyek a középiskolai továbbtanuláshoz szükségesek. A vizsga feladatlaponként 45 percet vesz igénybe, a két feladatlap kitöltése között 15 perc szünetet kell tartani.

A kijavított dolgozatokat meg lehet nézni?

Igen, a központi írásbeli vizsga kiértékelt dolgozatait az igazgató által meghatározott helyen és időben, az iskola képviselőjének jelenlétében megtekinthetitek, azokról kézzel vagy elektronikus úton (például digitális fényképezőgéppel másolatot készíthettek), és – kizárólag a hivatalos javítási-értékelési útmutatótól eltérő értékelés esetén – az értékelésre észrevételt tehettek.

Mikor és hogyan kaptok hivatalos eredményt?

A központi írásbeli vizsga eredményéről a vizsgát szervező iskola - értékelő lapon – közvetlenül tájékoztatja a vizsgázókat 2019. február 7-ig.

Ilyen lesz az idei középiskolai felvételi: a legfontosabb dátumok és határidők

Mikor kell jelentkezni a középiskolákba? Mikor írják meg a hat-, nyolc-, négy- és ötosztályos középiskolákba jelentkezők a központi felvételi tesztet, és mikor kapják meg az eredményeket? Összegyűjtöttük a középiskolai felvételi legfontosabb dátumait. 2018. október 20. A középfokú iskoláknak, kollégiumoknak eddig a napig nyilvánosságra kell hozniuk a honlapjukon felvételi tájékoztatójukat. 2018.