szerző:
Eduline

3273-an jelentkeztek a 2013-as felvételin osztatlan jogászképzésre, amely egyike annak a tizenhat szaknak, amelyen az...

Az ELTE jogi karának épülete. Visszaesett a jelentkezők száma
©

3273-an jelentkeztek a 2013-as felvételin osztatlan jogászképzésre, amely egyike annak a tizenhat szaknak, amelyen az eredeti kormányzati elképzelés szerint 2013-ban már nem lettek volna állami ösztöndíjas helyek - a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK) kötött megállapodás alapján végül mégis hirdethettek államilag finanszírozott helyeket az egyetemek és főiskolák, de a ponthatárokat az erőforrás-minisztérium határozta meg, központilag. A leendő jogászoknak legalább 465 pontot kell összegyűjteniük a maximális 500-ból.

Tavaly sem volt könnyű

Míg 2011-ben még nyolcszáz állami ösztöndíjas helyen osztozhattak az egyetemek, 2012-ben mindössze két felsőoktatási intézmény, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kapott ötven-ötven államilag támogatott helyet, a túljelentkezés azonban húsz-huszonegyszeres volt: az ELTE államilag finanszírozott képzésére például 1210-en, míg a PPKE-ra 1096-an jelentkeztek. Az ELTE-n végül 467, a Pázmányon pedig 455 volt a ponthatár.