szerző:
Eduline

Ma éjfélkor lejár az egyetemi-főiskolai felvételi jelentkezési határideje. Milyen hibákat érdemes elkerülni, ha még csak most álltok neki az elektronikus jelentkezési lap kitöltésének?

1. hiba: azt hiszitek, öt perc alatt megvan az egész

Pedig nincs. Regisztrálnotok kell, meg kell adnotok a személyes adataitokat, ki kell választanotok a szakokat, és a már meglévő dokumentumokat is fel kell töltenetek - ez pedig nincs meg pár perc alatt.

2. hiba: rossz szakot jelöltök be

Mert nem figyelitek a képzés nyelvét, így például magyar helyett angol nyelvű gazdasági BSc-szakra adjátok be a jelentkezést, vagy a képzés munkarendjét (nappali, esti, levelező, távoktatás), finanszírozását (önköltséges vagy állami ösztöndíjas), esetleg helyszínét hagyjátok figyelmen kívül. A nagyobb egyetemek több városban is indítanak szakokat, és mindegyiket külön sorban találjátok az e-felvételi rendszerében - erre is figyelni kell.

©
3. hiba: nem veszitek komolyan a határidőt

A jelentkezési határidő után egyetlen jelentkezést sem fogadnak el, ezért a február 15-i határidőt komolyan kell venni. Ugyanígy fontos a hitelesítés határideje is, amely az idén február 20-a - ha nem hitelesítitek az elektronikus jelentkezési lapot, érvénytelen lesz a felvételi kérelmetek.

4. hiba: nem fizetitek be az eljárási díjat

A felvételi kérelem díjmentes, ha legfeljebb három szakot jelöltök meg (ha ugyanannak a szaknak az önköltséges és az állami ösztöndíjas verzióját is megjelölitek, az - bár külön sorban kell feltüntetni - eljárási díj szempontjából egy jelentkezési helynek minősül). Ezen felül két szakot jelölhettek meg, ezért azonban képzésenként 2000-2000 forintot kell fizetni. Az eljárási díj befizetésének határideje szintén február 15.