szerző:
Eduline

Megmarad-e a 2017-es felvételin az érettségi pontok duplázásának lehetősége? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk.

Ponthatárhúzó buli 2016-ban. 2017-ben is nagy lesz a verseny
©

Jövőre szeretnék felvételizni, nagyon sokat készülök a májusi érettségire abból a két tantárgyból, amely kötelező a kiválasztott szakon. Viszont sok helyről úgy hallottam, hogy megszűnik a pontduplázás lehetősége. Igaz ez?

A felvételi pontszámítási szabályait ez a kormányrendelet határozza meg, az októbertől hatályos változatban pedig ugyanúgy szerepel az érettségi pontok duplázásának lehetősége, mint eddig.

"Alapképzésre és osztatlan képzésre történő jelentkezés esetén a (6) bekezdésben foglaltak kivételével a jelentkező teljesítményét felvételi összpontszámmal kell értékelni, amelyet az alábbiak szerint kell számítani:
a) a tanulmányi pontok és az érettségi pontok összeadásával, vagy b) az érettségi pontok kétszerezésével, mindkét esetben az esetleg szerzett érettségi többletpontok és egyéb többletpontok hozzászámításával" - áll a kormányrendeletben.

A kétéves, diplomát nem adó felsőoktatási szakképzésre jelentkezőknek még több lehetőségük van: ők vagy a tanulmányi és az érettségi pontokat adják össze, vagy a tanulmányi pontokat duplázzák, vagy az érettségi pontokat szorozzák meg a kettővel. A végeredményhez mind a három esetben hozzá kell adni a többletpontokat.