szerző:
Eduline

Hány pontot kell összegyűjteni ahhoz, hogy ne az esélytelenek nyugalmával várjátok a július 26-i ponthatárhúzást?

©

Az alap- vagy osztatlan szakra, felsőoktatási szakképzésre és mesterképzésre jelentkezőknek csak akkor van esélyük tanulmányaik elkezdésére, ha elérik a minimumponthatárt. Ez az alap- és osztatlan szakok esetében 280 pont - vagyis ahhoz, hogy akár állam ösztöndííjas, akár önköltséges formában elkezdhessétek a képzést, legalább ennyi pontot kell gyűjteni az emelt szintű érettségiért, a nyelvvizsgáért és az OKJ-s végzettségért járó többletpontokkal együtt, de más jogcímen adható (például versenyeredményért járó) többletpontok nélkül.

A felsőoktatási szakképzéseken a minimumponthatárt 240-nél húzták meg - ezt a limitet az emelt szintű érettségiért járó többletpontokkal együtt, de más jogcímen adható többletpontok nélkül kell elérni. A mesterszakos felvételin maximum 100 pontot szerezhetnek a jelentkezők, a minimumponthatár az MA- és MSc-szakokon 50 pont.

Ennyivel be is lehet kerülni a képzésekre?

Sajnos nem. A minimumponthatár csak azt jelzi, hogy ennél gyengébb érettségi és tanulmányi eredménnyel egyetlen egyetem vagy főiskola képzését sem kezdhetitek el - sem állami ösztöndíjas, sem önköltséges formában.

Ilyenek a pontszámítási szabályok a 2017-es felvételin: sokan már számolgathatnak

Megvan az érettségi bizonyítvány? Akkor kezdhettek számolgatni - mutatjuk, hogyan kalkulálhattok a középiskolai és az érettségi eredményekkel, hány pontot érnek az egyetemi-főiskolai felvételin. Hogyan számolhatjátok ki a tanulmányi pontszámot? Vegyétek elő a középiskolai bizonyítványotokat és - ha már van - az érettségi bizonyítványt, a tanulmányi eredmények kiszámításához ugyanis az összes tárgyból szerzett érettségi eredményre szükségetek lesz.

A legtöbb szakon ennél azonban idén is jóval magasabbak lesznek a ponthatárok, az igazán népszerű alap- és osztatlan képzéseken általában a 400-at is meghaladják - a tavalyi ponthatárokat itt nézhetitek meg.

És mi van a központi ponthatárokkal?

Több tucat alap- és osztatlan szakon az idén is központi ponthatárokat húztak, ezeket már most megnézhetitek itt. Fontos, hogy ezek csak az állami ösztöndíjas formára vonatkoznak, az önköltséges képzéseken valószínűleg ezeknél alacsonyabbak lesznek a ponthatárok.