szerző:
Eduline

Idén felvételiztek? Nem szabad elfeledkeznetek arról, hogy egy természettudományos tantárgy eredménye is számít.

©

A felsőoktatási felvételin az öt fő tárgyból szerzett (utolsó két év végi) középiskolai érdemjegyeket is figyelembe veszik, ezzel maximum 100 pontot szerezhettek. A magyar, a matek, a történelem és az idegen nyelv mellett valamelyik természettudományos tárgy eredményét is pontokra kell váltani.

Természettudományos tárgy a biológia, a földrajz, a kémia, a fizika, a természetismeret és természettudomány. Ha nem volt olyan természettudományos tárgyatok, amelyet legalább két évig tanultatok, két − legalább egy évig tanult − természettudományos tárgy év végi jegyeivel is számolhattok.

Persze továbbra is lehetőségetek van a pontok duplázására: minden jelentkezőnek kétféleképpen számolják ki az összpontszámát. Vagy összeadják az év végi jegyekből és az érettségi átlageredményéből kalkulált „tanulmányi pontszámot”, valamint a két fő érettségi tárgy százalékos eredményét, vagy ez utóbbit megduplázzák. Mindkét esetben a végeredményhez adják hozzá a többletpontokat. A felvételi eljárásban automatikusan azt a verziót veszik figyelembe, amelyik a magasabb.

Így változnak a felvételi pontszámítási szabályai 2017-ben

Elstartolt a 2017-es felvételi, és az idén is változik néhány pontszámítási szabály. Íme, így kalkulálhattok a pontjaitokkal, ha alap- vagy osztatlan szakra jelentkeztek. 1. lépés: a tanulmányi pontszám Először a középiskolai bizonyítványotokat kell elővennetek (ha végzősök vagytok, gondoljátok át, milyen jegyekre számíthattok év végén, és azzal számoljatok - ha változnak az eredmények, májusban újra kalkulálnotok kell).