szerző:
Eduline

Hányan várják az idei felvételi ponthatárokat? Hány szakot jelöltek meg a jelentkezési lapon az idén felvételizők, és hányan próbálkoznak kizárólag önköltséges képzésekkel?

1. Több mint 105 ezren várják a ponthatárokat

Egészen pontosan 105 868-an, ennyien nyújtottak be ugyanis érvényes jelentkezést február 15-ig.

Ponthatárváró buli két éve. Idén is sokan várják a ponthatárokat
©

2. A legtöbben három képzést jelöltek meg

A jelentkezési adatok Felvin megjelent elemzése szerint a felvételizők 15 százaléka mindössze egy szakot jelölt meg. 17 százalék két, 39 százalék három képzést, négy vagy ennél több képzést összesen 29%-uk jelölt meg. A megjelölt képzések száma átlagosan 3,3, ami megegyezik a 2016-os értékkel.

3. Kevesen jelentkeztek felsőoktatási szakképzésre

A jelentkezők kétharmada (67%) alapképzést jelölt meg első jelentkezési helyként, míg felsőoktatási szakképzést mindössze öt százaléka - az elemzés szerint elsősorban a meghirdetett képzések alacsony száma miatt. A jelentkezők 11 százaléka osztatlan mesterképzésre, 17 százaléka mesterképzésre szeretne bekerülni, legalábbis ilyen képzést jelölt meg első helyen.

Megvannak a 2017-es adatok: ez a 10 legnépszerűbb alapszak, nehéz lesz bekerülni

Nyilvánosságra hozták a 2017-es egyetemi-főiskolai felvételi jelentkezési statisztikáit, a legnépszerűbb alapszakok listájának élén ismét a gazdálkodási és menedzsment BSc-képzés végzett. Mutatjuk a részleteket. Az elsőhelyes jelentkezések alapján a 2017-es felvételi legnépszerűbb alapképzése a gazdálkodási és menedzsment: összeseen 8174-en jelölték meg az e-felvételi rendszerében, 3827-en első helyre sorolták, vagyis erre a BSc-képzésre szeretnének a leginkább bejutni.

4. A legtöbben állami ösztöndíjat szeretnének

Úgy tűnik, hiába alacsony a diákhitel kamata, a jelentkezők mindössze 14 százaléka jelölt meg első helyen önköltséges képzést, 86 százalékuk állami ösztöndíjas szakra szeretne bekerülni.

5. Nappali és esti: a legnépszerűbbek

A jelentkezők több mint kétharmada (69%) nappali, mintegy harmada (29%) pedig levelező munkarendű képzést választott első helyen. Az esti és a távoktatásban szervezett képzésekre jelentkezők aránya együttesen körülbelül 2%-ot tett ki (a meghirdetett képzések nagyon alacsony számának megfelelően).

Hogyan húzzák a 2017-es ponthatárokat?

Hogyan húzzák meg a felsőoktatási felvételi ponthatárait? Mi alapján sorolja be a rendszer a jelentkezőket egyik vagy másik szakra? Megmutatjuk. Az algoritmus - a felvételi összpontszám alapján - intézményenként és szakonként országos rangsorba állítja a jelentkezőket, majd a legjobb teljesítményű, vagyis legmagasabb pontszámú felvételizőtől kiindulva sorolja be őket a jelentkezési lap első helyén megjelölt képzésre.