szerző:
Eduline

Pénteken elkezdődött az őszi érettségi: hétfőn többek között magyarból, kedden matekból, szerdán pedig történelemből vizsgáznak a diákok. Akár ezen a vizsgán is múlhat az egyetemi-főiskolai felvételi, ezért összegyűjtöttük a tiltólistás dolgokat.

Nem használjátok ki az időt

Már egy órával a vizsga vége előtt készen vagytok a feladatsorral? Ne adjátok le a tesztet - inkább nézzétek át többször a válaszokat. Könnyen előfordulhat, hogy elsiklotok valami felett, vagy pontatlanul fogalmaztok, ezen pedig értékes pontok múlhatnak.

A magyarérettségin használjátok a helyesírási szótárt, a helyesírási hibák miatt ugyanis akár tizenöt pontot is levonhatnak. A csúnya íráskép miatt három pontot veszíthettek. Az érettségi vizsgák beosztását itt nézhetitek meg.

Az utolsó napokban feladjátok a tanulást

Ha csak egy hetetek van felkészülni, vagy úgy érzitek, a tanulással töltött hónapok után sem tudtok semmit, akkor se mondjatok le előre a vizsgáról. Készítsetek tanulási tervet az utolsó napokra, arányosan elosztva az elsajátítandó anyagot, és hagyjatok egy-két napot az ismétlésre is. Az utóbbi évek feladatsorait és megoldásait innen tölthetitek le.

©

Ha tényleg a nulláról kezditek a felkészülést, írjátok fel a kulcsszavakat, majd próbáljátok meg azok alapján visszamondani az anyagot - ha nem ötösre utaztok, már az is jó, ha az alapokkal tisztában vagytok, látjátok az összefüggéseket, és érthetően meg tudjátok fogalmazni, amit tanultatok.

Puskáztok

Nem éri meg: ugyanannyi ideig tart megtanulni az anyagot, mint elkészíteni a puskát. Ráadásul: ha lebuktok, javítóvizsgára is küldhetnek, akár az összes tárgyból. Az őszi érettségi vizsgák témaköreit és a vizsgakövetelményeket itt találjátok.

Elkéstek a vizsgáról

A későket nem engedik be a vizsgára, és pótló vizsgára is csak akkor mehettek, ha önhibátokon kívül maradtatok le az írásbeliről. Este ellenőrizzétek, hogy jó időpontra állítottátok-e be az ébresztőt, pakoljatok be, készítsétek elő a ruhátokat, és induljatok el időben.

Nem olvassátok el a kérdést

A legrosszabb az, amikor rájöttök, hogy valójában rossz szempontok alapján oldottátok meg a feladatot, és kezdhettek minden elölről.

Egész éjszaka magoltok

Még mindig jobb, ha nem tudtok mindent, mint ha a fáradtságtól azt sem tudjátok felidézni, amit megtanultatok. Legalább nyolc órát kell aludni a vizsga előtt. Több ezren járnak rosszul az érettségi szabályainak változásával: erről itt olvashattok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!