szerző:
Eduline

Hányan jelentkeztek a 2018-as felvételin orvosi, fogorvosi és gyógyszerész képzésre idén? Itt találjátok az összes és az első helyes jelentkezők, valamint az állami ösztöndíjas képzésre jelentkezők számát.

 

©

A következő táblázatban megnézhetitek, hányan szeretnének bejutni ezekre az osztatlan képzésekre.

Képzés Összes jelentkező Első helyes jelentkezők Állami ösztöndíjas képzésre jelentkezők
állatorvosi 516 447 511
általános orvos 2722 2174 2701
fogorvos 1215 595 1205
gyógyszerész 1118 352 1109

A legtöbb jelentkező az általános orvosit, míg a legkevesebb az állatorvosi képzést jelölte meg. Ha viszont az első helyes jelentkezőket nézzük, akkor a legkevesebben a gyógyszerész szakot jelölték meg.

Teljesen nem fedi le, de lényegében elmondható, hogy ezekre a képzésekre jelentkező hallgatók többsége megjelölte az állami ösztöndíjas képzést.

Előzetes ponthatárt ezen a képzési területen is húztak a 2018-as felvételi időszak kezdetén, ezek pedig a következőképpen alakultak:

állatorvosi: 400

általános orvos: 380

fogorvos: 390

gyógyszerész: 385

Ezeken a képzéseken csak azok szerezhetnek állami ösztöndíjas helyet, akik elérik ezeket a ponthatárokat függetlenül attól, melyik felsőoktatási intézmény ilyen képzésére jelentkeznek. Fontos, hogy az elmúlt években többször volt példa arra, hogy az előzetes ponthatárokon változtattak, a legtöbbször a jelentkezők száma és teljesítménye miatt pár ponttal emelkedett a limit.

A különböző szakokon a jelentkezők által szerzett összpontszám alapján kialakított egységes rangsorolás, az intézmények kapacitása, valamint egyéb szempontok figyelembevételével várhatóan 2018. július 25-én határozzák meg a felvételi ponthatárokat.

A tavalyi (2017-es) hivatalos ponthatárokat itt nézhetitek meg, természetesen konkrét egyetem képzésére keresve. További képzések előzetes ponthatárairól pedig itt olvashattok.

A 2018-as felvételiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Felvételi 2018: ezekhez a szakokhoz kell két emelt szintű érettségi

Milyen szakokhoz kell két emelt szintű érettségi a 2018-as felvételin? Itt a lista. Az idén is csak néhány képzéshez kell két emelt szintű érettségi, ezek a következők: Állatorvosi: biológia emelt szinten és kémia emelt szinten Általános orvos: biológia és fizika/kémia emelt szinten Fogorvos: biológia és fizika/kémia emelt szinten Gyógyszerész: biológia és fizika/kémia emelt szinten A teljes és hivatalos listát itt találjátok.