szerző:
Eduline

Ma délután mindenhol lezárul az érettségi, így mindenki kiszámolhatja, hány ponttal vág neki a felvételinek. Az eduline pontszámító kalkulátorát is frissítettük az idei szabályok szerint - a használatához adunk ma egy kis segítséget.

A pontszámító kalkulátort itt találjátok - ebben a cikkben pedig megtaláljátok, milyen adatokat kell beírni.

1. lépés: adjátok meg a tanulmányi eredményeket

Itt kell megadni a 11. és 12. év végi (ha nyelvi előkészítős osztályba jártok, akkor a 12. és a 13. év végi) eredményeket irodalomból, nyelvtanból, matekból, történelemből, idegen nyelvből és egy természettudományos tárgyból.

Ha a 11. és a 12. évfolyamon nem tanultatok kémiát, fizikát, biológiát, földrajzot vagy természettudományt, annak a két évnek az érdemjegyét kell beírni, amelyben utoljára voltak ilyen óráitok, ez akár a 10. és a 11. év végi eredmény is lehet.

2. lépés: adjátok meg az érettségi eredményeket

Az érettségi eredményeit százalékos értékben kell megadni, a harmadik oszlopban kell jeleznetek, hogy melyik tantárgyból tettetek emelt szintű vizsgát. Fontos: válasszátok ki azt a két tárgyat a negyedik oszlopban, amely a kiválasztott szakon kötelező vagy választható (ha több képzésre is jelentkeztetek, emiatt több számítást kell végeznetek).

A következő két dobozban jelenik majd meg a tanulmányi és az érettségi eredményekből kalkulált pontszám, ha kitöltöttétek az e-űrlapot, és alul rákattintottatok a "számol" gombra.

3. lépés: nyelvvizsga, OKJ, szakképesítés

Ezután írjátok be a többletpontokat érő nyelvvizsga, verseny- és sporteredmény, szakképesítés adatait. Az eduline kalkulátora nem tudja ellenőrizni, hogy a kiválasztott szakon milyen OKJ-s végzettségeket fogadnak el, ezért csak akkor pipáljátok be, hogy szakképesítésetek van, ha előtte az adott egyetem, főiskola honlapján vagy a Felvi szakkeresőjében már megnéztétek, hogy a képzésen valóban adnak érte pluszpontot. A versenyeredményeknél is ugyanez a helyzet.

Az emelt szintű érettségivel ennél a résznél már nem kell foglalkoznotok. Ha mindez megvan, már csak rá kell kattintanotok a "számol" gombra - a részpontszámokat is ellenőrizhetitek, ha feljebb görgettek. Az alapszakos pontszámítási szabályokról itt, a mesterszakos szabályokról pedig itt olvashatjátok el részletes összefoglalónkat.

Kik nem tudják használni a kalkulátort?
A kalkulátorunkat az alap- és osztatlan szakos felvételi szabályai szerint készítettük el, tehát ha felsőoktatási szakképzésre vagy mesterszakra jelentkeztek, akkor a Felvi kalkulátorát használjátok. Ugyanez a helyzet akkor is, ha orvosi, fogorvosi vagy állatorvosi képzésre jelentkeztek (ebben az esetben ugyanis eggyel több tantárgyból kell érettségiznetek), vagy ha olyan szakra felvételiztek, ahol a gyakorlati vizsga eredménye alapján számolják a pontszámot.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!