szerző:
Eduline

Szeptember 5-ig jelentkezhettek a 2013-as őszi érettségi vizsgákra - összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a jelentkezésről, a vizsgatípusokról és a választható tantárgyakról.

©

Hogyan lehet jelentkezni?

Az őszi érettségi időszakban nem minden középiskolában tartanak vizsgákat: a kijelölt intézmények listáját innen tölthetitek le. A jelentkezési lapot a kiválasztott iskolában szerezhetitek be.

Ugyanakkor, ha már megszűnt a tanulói jogviszonyotok, az intézmény nem köteles fogadni a jelentkezéseteket. A jelentkezési lapot ezért beadhatjátok a területileg illetékes fővárosi vagy megyei kormányhivatalban is (az elérhetőségeket itt találjátok), szeptember 5-ig személyesen vagy postai úton. Az űrlapot augusztus közepétől az Oktatási Hivatal oldaláról, az oktatas.hu-ról tölthetitek le.

Milyen tárgyakból vizsgázhattok?

A választható vizsgatárgyak listáját itt találjátok.

Mikor tartják a vizsgákat?

Az írásbeli érettségi vizsgákat október 11-től 25-ig, a szóbeliket pedig november 6-tól 29-ig tartják. A beosztást itt találjátok.

Kell fizetni a vizsgáért?

Abban az esetben, ha már van érettségi bizonyítványotok, vagy megszűnt a hallgatói jogviszonyotok, fizetnetek kell: a középszintűért vizsgatárgyanként minden évben a minimálbér 15 százalékát, az emelt szintű vizsgáért a 25 százalékát. Ez 2013-ban 15, illetve 25 ezer forint.

Ha a középszintű vizsgára egy középiskolában jelentkeztek, a vizsgadíjat oda, minden más esetben az Oktatási Hivatalnak kell befizetnetek. Ezt megtehetitek a kormányhivatalokban beszerezhető utalványon, illetve banki átutalással.

A vizsgadíj befizetéséről szóló utalvány, illetve az átutalási megbízás Közlemény rovatában fel kell tüntetni a 20-as számot, valamint egy szóköz kihagyásával az egyedi érettségi iktatószámot: ezt abban az intézményben kapjátok meg, ahol a vizsgára jelentkeztetek. A vizsgadíj befizetését igazolnotok kell: utalvány esetén az eredeti feladóvevényt, átutalás esetén a bank által igazolt átutalási megbízást kell csatolnotok a jelentkezési laphoz.

Milyen vizsgatípusok közül választhattok?

Ha már van érettségitek, ismétlő, szintemelő, illetve kiegészítő vizsgát tehettek. Ha egy adott tárgyból, amelyből már vizsgáztatok, ugyanazon a szinten szeretnétek javítani az érdemjegyeteken, ismétlő érettségire kell jelentkeznetek: a már kiadott bizonyítványon nem lehet változtatni, így az elért eredményről tanúsítványt kaptok.

Szintemelő vizsgát, ha korábban középszinten érettségiztetek, csak egyszer tehettek, de ezután az emelt szintű érettségit - a középszintűhöz hasonlóan - akárhányszor megismételhetitek. Ha olyan tantárgyból szeretnétek érettségizni, amelyből még nem vizsgáztatok, kiegészítő érettségi vizsgára kell jelentkeznetek.

Mi lesz, ha ez a vizsga rosszabbul sikerül, mint az első?

Az ismétlő vizsgának tulajdonképpen nincs tétje: a felsőoktatási felvételi eljárás során eldönthetitek, melyik vizsga eredményét szeretnétek használni, akár más összeállításban a különböző szakoknál.