szerző:
Eduline

Elstartolt a 2016-os felvételi: milyen követelményeknek kell megfelelnetek, és milyen kötelezettségeket kell vállalnotok, ha állami ösztöndíjjal szeretnétek tanulni? Íme, a legfontosabb tudnivalók.

Minimumponthatár, kapacitás

A legtöbb szakon ahhoz, hogy állami ösztöndíjas helyet szerezzetek, két feltételnek kell megfelelnetek: egyrészt el kell érnetek a jogszabályban meghatározott minimumponthatárt - ez 2016-ban alap- és osztatlan képzéseken 280, felsőoktatási szakképzéseken pedig 240 pont. A pontokat az emelt szintű érettségiért és nyelvvizsgáért járó többletpontokkal, de a más jogcímen járó többletpontok nélkül kell összegyűjtenetek.

©

A szakos kapacitás, amelyet a felvi.hu-n, az Egyetemek, főiskolák menüpontban, az adott szaknál nézhettek meg, azt mutatja, hogy az állami ösztöndíjas és az önköltséges képzésre összesen hányan kerülhetnek be. Eilveg azok, akik elérik a minimumponthatárt, és beférnek a szakos kapacitásba, államis helyet szerezhetnek, az intézmények ugyanakkor a minimálisnál magasabb limitet is meghatározhatnak. A 2016-os felvételivel kapcsolatos legfrissebb cikkeinket itt találjátok.

41 szak: el kell érnetek az ösztöndíjas ponthatárt

41 szakon központi, előzetes ponthatárt határoztak meg: ezeken csak az kerülhet be állami ösztöndíjas helyre, aki ezt eléri. Fontos, hogy ezek is csak minimális követelmények: ha a szakos kapacitás és a jelentkezők pontszáma alapján magasabb ponthatár alakul ki, az lesz a limit az ösztöndíjas képzésen. A 41 szak ponthatárát itt találjátok.

Alá kell írnotok a hallgatói nyilatkozatot

Ha állami ösztöndíjas helyre kerültek be, a beiratkozáskor alá kell írnotok az úgynevezett hallgatói nyilatkozatot (korábbi nevén hallgatói szerződést), amelyben vállaljátok, hogy a képzési idő legfeljebb másfélszeresén belül megszerzitek a diplomátokat, illetve hogy az ezt követő húsz évben legalább a tanulmányaitoknak megfelelő ideig hazai munkaviszonyban dolgoztok.

Ellenkező esetben a képzés költségének felét, illetve a teljes összeget vissza kell fizetnetek. A részleteket itt olvashatjátok.

12 félévig tanulhattok ingyen

Állami ösztöndíjjal összesen 12 félévig tanulhattok ingyen - a támogatási idő 14 félév abban az esetben, ha 10 félévnél hosszabb osztatlan képzésre kerültök be. Egy adott szakon a képzési időn felül maximum két félévig tanulhattok ingyen, egy hat féléves alapképzésen tehát maximum nyolc félévig, egy négy féléves mesterszak esetén pedig hat félévig.

Csak egy évre szól az állami ösztöndíj

Fontos, hogy az állami ösztöndíj egy tanévre szól: ha nem feleltek meg a követelményeknek - két félév átlagában legalább 19 kreditet el kell végeznetek, és el kell érnetek az intézmény által meghatározott tanulmányi átlagot -, csak önköltséges képzésen folytathatjátok a tanulmányaitokat.

A legjobb tanulmányi eredményű önköltséges hallgatóknak is van lehetőségük ösztöndíjas helyet szerezni.

Hasznos infók

A pontszámítási kalkulátor segítségetekre lehet, azt itt találjátok.

A 2015-ös felvételi ponthatárok is támpontot adhatnak, itt nézhetitek meg őket.

A 2016-os felvételiről szóló legfrissebb cikkeinket innen elérhetőek.

A 41 szak listáját, amelyen központi ponthatárt húztak, itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!