szerző:
Eduline

Ahogy az alap- és osztatlan szakokra, úgy a mesterképzésekre is február 15-ig lehet jelentkezni. A szakok felvételi követelményei és a pontszámítási szabályok intézményenként különböznek, de vannak általános szabályok is. Ezeket gyűjtöttük össze.

Milyen mesterképzésekre jelentkezhettek?

A bolognai rendszer előnye, hogy elméletileg bármilyenre. A gyakorlatban persze bonyolultabb a helyzet. Abból a szempontból, hogy egy adott mesterképzésre hogyan lehet bekerülni, az alap- és főiskolai szakokat három csoportba lehet osztani: "teljes kreditértékkel beszámítható", "kreditelismeréssel elsősorban figyelembe vehető" és "kreditelismeréssel figyelembe vehető szakok".

Például ha vezetés és szervezés mesterképzésre jelentkezhettek, teljes kreditértékkel beszámítható a gazdálkodási és menedzsment alapszak, kreditelismeréssel elsősorban figyelembe vehető a különböző gazdasági szakokon szerzett diploma, kreditelismeréssel figyelembe vehető pedig bármely olyan szak, amelyen megszereztétek a képzési és kimeneti követelményekben meghatározott minimális kreditszámot.

Az egyes szakok képzési és kimeneti követelményeit a Felvi szakkeresőjében nézhetitek meg - itt találjátok azt is, hogy a diplomátokkal milyen módon jelentkezhettek az adott mesterképzésre. Ha teljes kreditértékkel beszámítható a szak, a jelentkezésen kívül nincs más dolgotok. Ha kreditelismeréssel beszámítható a szak, az eljárást nektek kell kezdeményeznetek a felsőoktatási intézménynél, lehetőleg még a jelentkezési határidő előtt - erről a mesterképzést indító tanszéken vagy intézetnél érdeklődhettek.

©

A kreditelismerési eljárás során a felsőoktatási intézmény megvizsgálja, hogy az adott szakra történő belépéshez a korábban megszerzett, szakterületi kreditekből mennyit lehet elismerni. Ha nincs meg a képzési és kimeneti követelményekben minimálisan meghatározott kredit, nem kerülhettek be - akkor sem, ha eléritek a felvételi ponthatárt. Ha csak a minimálisan előírt szakterületi kreditszám van meg, a hiányzó tantárgyakat a mesterképzés első két félévében kell elvégeznetek, a mesterszakos tanulmányok mellett.

Milyen dokumentumok kellenek a jelentkezéshez?

Először is egy diploma (hagyományos főiskolai, egyetemi, alapszakos, osztatlan vagy mesterszakos diploma). Ha az idén diplomáztok, a diploma másolatát vagy az oklevél-igazolást a júliusi dokumentumpótlás határidejéig el kell küldenetek.

Emellett a már említett kreditelismerési eljárás határozatát és a felsőfokú tanulmányaitok igazolását (leckekönyvet, a diplomában szereplő tanulmányi átlag igazolását vagy a diploma oklevélmellékletét) is csatolnotok kell a jelentkezéshez. Egyes szakokon emellett kérhetnek munkaköri igazolást, orvosi igazolást, esetleg a szakmai tevékenységről szóló dokumentumokat, például önéletrajzot, motivációs levelet vagy szakmai igazolást.

Hogyan számítják a pontokat?

A mesterszakos felvételin legfeljebb 100 pontot lehet szerezni, viszont legalább 50 pontot kell elérnetek, különben sem állami ösztöndíjas, sem önköltséges képzésre nem kerülhettek be. Azt az intézmények döntik el, hogy milyen szempontokra hány pontot adnak, ezért a részletes szabályokért az összes egyetemet, főiskolát meg kell keresnetek, ahova jelentkezni szeretnétek.

A legfontosabb infók a 2014-es felvételiről

Pontszámító kalkulátor (alapszakos)

A 2014-es pontszámítási szabályok

A 2013-as ponthatárok

A 2014-es felvételi szabályai

Mennyit kell fizetni a legnépszerűbb mesterszakokért?

Mennyibe kerül egy félév a tizenhat népszerű szakon?

A tizenhat népszerű szak 2014-es ponthatára

Az mindenesetre biztos, hogy előnyben részesítés címén a hátrányos helyzetért, fogyatékosságért vagy gyermekgondozásért 1 és 10 közötti többletpontot kaphattok. Általában a diplomára (a minősítésre), a felsőfokú tanulmányaitok eredményeire (tanulmányi átlagra) és a felvételi vizsgára kaphatjátok a pontok nagy részét. A felvételi vizsga lehet írásbeli, szóbeli, gyakorlati is, vagy ezek kombinációja. De előírhatnak motivációs elbeszélgetést vagy alkalmassági vizsgát is.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!