szerző:
Eduline

November 15-ig lehet jelentkezni a keresztféléves felvételin meghirdetett, februárban induló szakokra - ezek a szabályok vonatkoznak azonban a 2014-es "normál" felvételire is. Íme, a legfontosabb tudnivalók a mesterképzésekről.

©

Mesterképzésre csak az kerülhet be, aki legalább alapszakos (vagy a 2006 előtti képzési rendszer szerinti főiskolai) végzettséggel rendelkezik, vagy 2014 januárjában szerzi meg oklevelét. Utóbbi esetben a diploma fénymásolatát a keresztféléves felvételin január 9-ig kell pótolni - emlékeztette a jelentkezőket a Felvi. A keresztféléves felvételiről a legfontosabb tudnivalókat itt olvashatjátok, legfrissebb cikkeinket pedig itt találjátok.

Kreditelimerési eljárás

Abból a szempontból, hogy egy adott mesterképzésre hogyan lehet bekerülni, az alap- és főiskolai szakok három, kacifántos nevű csoportba oszthatók: "teljes kreditértékkel beszámítható", "kreditelismeréssel elsősorban figyelembe vehető" és "kreditelismeréssel figyelembe vehető szakok". Például ha vezetés és szervezés mesterképzésre jelentkezhettek, teljes kreditértékkel beszámítható a gazdálkodási és menedzsment alapszak, kreditelismeréssel elsősorban figyelembe vehető a különböző gazdasági szakokon szerzett diploma, kreditelismeréssel figyelembe vehető pedig bármely olyan szak, amelyen megszereztétek a képzési és kimeneti követelményekben meghatározott minimális kreditszámot.

Az egyes szakok képzési és kimeneti követelményeit a Felvi szakkeresőjében nézhetitek meg - itt találjátok azt is, hogy a diplomátokkal milyen módon jelentkezhettek az adott mesterképzésre.

Ha teljes kreditértékkel beszámítható a szak, a jelentkezésen kívül nincs más dolgotok. Ha kreditelismeréssel beszámítható a szak, az eljárást nektek kell kezdeményeznetek a felsőoktatási intézménynél, lehetőleg még a jelentkezési határidő előtt - erről a mesterképzést indító tanszéken vagy intézetnél érdeklődhettek.

A kreditelismerési eljárás során a felsőoktatási intézmény megvizsgálja, hogy az adott szakra történő belépéshez a korábban megszerzett, szakterületi kreditekből mennyit lehet elismerni. Ha nincs meg a képzési és kimeneti követelményekben minimálisan meghatározott kredit, nem kerülhettek be - akkor sem, ha eléritek a felvételi ponthatárt. Ha csak a minimálisan előírt szakterületi kreditszám van meg, a hiányzó tantárgyakat a mesterképzés első két félévében kell elvégeznetek, a mesterszakos tanulmányok mellett.

A kreditelismerési határozatot a jelentkezéshez is csatolnotok kell, a keresztféléves felvételin legkésőbb január 9-ig.

Pontszámítási szabályok

A mesterszakos felvételin legfeljebb száz pontot szerezhettek - a minimális ponthatár ezeken a képzéseken ötven, azokat a felvételizőket egyik egyetemre vagy főiskolára sem veszik fel, akik ennél kevesebb pontot gyűjtenek össze. A pontszámítás részletes szabályait az egyetemek, főiskolák határozzák meg, de a hátrányos helyzetért, fogyatékosságért, gyermekgondozásért minden intézményben jár többletpont, legalább 1, maximum 10 - az intézmények döntésétől függően.

A száz pont jelentős részét az írásbeli és/vagy szóbeli felvételi vizsgán kapott pontszám adja. A felsőoktatási intézmények figyelembe vehetik az alapszakon szerzett oklevél minősítését, a tanulmányi eredményeket, a leadott "felvételi portfóliót" (önéletrajz, motivációs levél, tudományos dolgozat), a szakmai gyakorlat, illetve egyes szakoknál a szóbeli felvételit kiegészítő gyakorlati vizsga eredményét is. Többletpontot kaphattok ugyanakkor az Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK) elért eredményért, valamint nyelvvizsgáért is. A 2014-es pontszámítási szabályokról az alap- és osztatlan szakokon, illetve felsőoktatási szakképzéseken itt olvashattok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!