szerző:
Eduline

Mennyit lehet keresni pályakezdőként egy érettségivel? Ennek jártunk utána a vizsgák előtt szűk egy héttel. Megéri továbbtanulni, anyagi szempontból mindenképp, de az OKJ is növelheti valamicskét a várható bért az érettségihez képest.

©

A magyarországi átlagbéreknél 30 százalékkal kevesebbet, átlagosan bruttó 200 ezer forintot keres egy pályakezdő - derül ki a fizetesek.hu legutóbbi, erre vontakozó kutatásából.

Természetesen a végzettség szintje nagyban befolyásolja, hogy mekkora fizura számíthattok. Általános iskolai végzettséggel egy fiatal mindössze bruttó 150 ezer forintra számíthat.

 

Ezekkel a diplomákkal lehet a legtöbbet keresni: itt vannak a fizetések

Műszaki alapszakon szeretnétek továbbtanulni, de kíváncsiak vagytok, milyen fizetésekre számíthattok majd friss diplomásként? Utánajártunk. A Felvi.hu szakkeresőjének segítségével megnéztük, mennyit lehet keresni 2016 öt legnépszerűbb műszaki alapszakjának elvégzése után a 2014-es diplomáspálya-követési adatok alapján.

Érettségivel már jobb a helyzet, szakközépiskolával (most már szakginázium) 175 ezer bruttóra lehet számítani, gimnáziumi végzettséggel pedig 210 ezerre. Ha erre jön még egy OKJ-s végzettség, ez 215 ezer bruttóra emelkedik.

Az érettséginél nagyságrendekkel többet ért egy diploma, főiskolával 320 ezer forintra lehet számítani pályakezdőként, egyetemi végzettséggel 340 ezerre.