szerző:
Eduline

Kedden a matekkal folytatódik a 2014-es tavaszi érettségi: nálunk minden infót megtaláltok, beszámolunk a feladatokról, diákokat és tanárokat kérdezünk a tesztről, az írásbeli után pedig jövünk a nem hivatalos, szaktanárok által készített megoldásokkal. A matekérettségi nap támogatását köszönjük a Pécsiközgáznak!

Szerdán a történelem kerül sorra:

Itt találjátok folyamatosan frissülő tudósításunkat a töriérettségiről - a vizsga után jövünk a nem hivatalos megoldásokkal!

17:20
Milyen esszéfeladatok lesznek a szerdai töriérettségin?

„Vannak olyan témák, amelyek szinte minden évben előkerülnek a töriérettségin. Ilyen például a holokauszt, ráadásul 2014 a holokauszt emlékéve” – mondta az eduline-nak Mozsolics Péter, a Studium Generale Történelem Szekciójának vezetője. A Budapesti Corvinus Egyetem hivatalos érettségi-előkészítőjének oktatója szerint vannak olyan témapárok, amelyek közül az egyik biztosan bekerül a feladatsorba. „Vagy Róma, vagy a görögök. Vagy valamelyik Árpád-házi, vagy valamelyik vegyesházi király. Vagy a francia forradalom, vagy az angol ipari forradalom. Vagy 1848/49, vagy 1956” – sorolja. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

17:00
Miért ne lenne gráfelmélet a középszintű érettségin?

"A kétszintű érettségi rendszer bevezetése, tehát lassan tíz éve tananyag a gráfelmélet, kicsit furcsállom, hogy valaki kihagyja. Magántanítványoknál én is tapasztaltam, hogy nem foglalkoztak ezzel a témakörrel" - mondta el az eduline-nak Erdész Ferenc a Fóti Népművészeti Szakközép, Szakiskola és Gimnázium matekszakos tanára. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

16:21
Meglenne a kettes a matekérettségin?

Összeszedtük az idei középszintű matekérettségi öt legkönnyebb feladatát. Nem érettségizőknek ajánljuk (ők már egyszer megválaszolták ezeket), hanem olyanoknak, akik két-három, esteleg öt-tíz éve vizsgáztak. Meg tudnátok oldani a példákat? A tesztet itt találjátok.

15:54
Matekérettségis gyöngyszemek a gyakorkerdesek.hu-ról

Még több vicces kérdést találtok ide kattintva
©

15:24
Rendben befejeződtek a matematika írásbeli érettségik országszerte kedden, semmilyen fennakadásról nem érkezett jelzés - közölte Pósfai Péter, az Oktatási Hivatal elnöke az MTI kérdésére.

14:52
Milyen volt az emelt szintű matekérettségi?

Kellemes meglepetés érte a matekból emelt szinten érettségizőket, az eduline-nak nyilatkozó diákok legalábbis könnyűnek tartják az idei feladatsort. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

14:33
Közkívánatra: az emelt szintű matek szóbeli tételsora

Itt találjátok azokat a témaköröket, amelyekből fel kell készülni.

©

14:17

Melyik volt a középszintű matekérettségi alattomos feladata? Szaktanárokat kérdeztünk az írásbeli második, hosszabb feladatokból álló részéről. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

13:52
Diákok a matekérettségiről

Az utolsó három feladat közül a térgeometriás példát hagyta ki az eduline által megkérdezett diákok többsége - az érettségizőknek így is kevés idejük volt a vizsga második részére. Vizsgázókat kérdeztünk a középszintű matekérettségiről. Itt olvashatjátok el a teljes cikket.

13:40
Problémás feladatok a matekérettségin

13:16
Sokan kérdeztétek, hogy az első feladatsor 12. feladatánál elfogadják-e, ha azt írtátok, hogy 75 százalék

A Studium Generale csapata szerint ennél a feladatnál a 0,75 a helyes forma, a valószínűség ugyanis 0 és 1 közötti érték lehet.

12:55

A középszintű matekérettségi második részének nem hivatalos megoldása.

12:47
Itt van az első rész nem hivatalos megoldása!

12:32
Egy újabb vélemény

Mikor megláttam a választható feladatokat,
a sírás kerülgetett

12:25
Amíg a megoldásokra vártok...

Tudjátok, mi lesz Hoffmann Rózsával? Ha az új kormányban nem kap posztot, Hoffmann Rózsa az oktatási bizottság alelnökeként folytathatja - legalábbis ezt mondta Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a Duna TV-ben.

©

12:17
Hogy ment?

Legszívesebben kidobtátok volna a feladatsort az ablakon? Az első rész tetszett, a másodiknál viszont elvéreztetek? Várjuk a véleményeket kommentben!

11:58
"Ez kritikán aluli volt"

Tizenegy órakor ért véget a középszintű matekérettségi - az eduline olvasói röviden, velősen értékelték a feladatsort a Facebookon. A kommentek közül válogattunk - itt. Nemsokára jövünk a nem hivatalos megoldásokkal, a diákok és a tanárok véleményével.

11:45
Nagy meglepetés a matekérettségin?

A tizenkét feladatból kilencet nyolcadik osztályos tudással meg lehetett oldani, vagyis ha egy diák elsajátította a teljes általános iskolai anyagot, harminc pontból huszonhármat megszerzett – mondta a középszintű matekérettségi első feladatsoráról Baloghné Békési Beáta, a matekmindenkinek.hu szakmai vezetője. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

11:00
És vége

Ennyi volt, legalábbis a középszinten vizsgázók most fejezik be az írásbelit. Az emelt szintű érettségi négyórás, így a nehezebb, egyben több pontot érő írásbelit választó diákoknak van még egy órájuk. Nemsokára jövünk a nem hivatalos, szaktanár által kidolgozott megoldásokkal.

10:45
Még negyedóra van hátra

A középszintű matekérettségi háromórás, vagyis a diákoknak még negyedórájuk van a feladatok megoldására, ellenőrzésére. A vizsga után jövünk a szaktanár által kidolgozott, enm hivatalos megoldásokkal, a véleményeket, kérdéseket várjuk kommentben!

10:30
Levezetés - nem szabad elfelejteni

„Sok pontot lehet veszíteni azzal, ha a végeredmény megvan, de nem írnak le minden fontos lépést. Tanárfüggő, hogy mennyire nézi szigorúan a levezetést, de mivel idő van rá bőven, érdemes mindent papírra vetni” – mondta az eduline-nak korábban Budai Márton, a Studium Generale szekcióvezetője.

10:15
Képek: amikor az érettségizők még nem tudták, mi vár rájuk

Több mint nyolcvanezer diák kezdte meg a matekérettségit reggel nyolckor - a HVG fotósai a budapesti Zrínyi Miklós Gimnáziumban jártak. Galéria.

További képekért kattintsatok ide
©

9:52
Koordinátageometriát és becsapós feladatot is kaptak a diákok a matekérettségin

Számtani és mértani sorozat, trigonometria, térgeometria, kombinatorika - ilyen témakörökből kaptak feladatokat a diákok a középszintű matekérettségi második részében. Az eduline-nak nyilatkozó szaktanár szerint a második résszel sok diáknak lehet gondja, ugyanis mindegyik feladatnak vannak olyan részei, amelyek nehezebbek, és amelyeken el lehet bukni. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

9:34
Mindenhol minden rendben

Rendben megkezdődtek a matematika írásbelik kedd reggel országszerte a középiskolákban. A kormányhivataloktól beérkezett jelzések szerint mindenütt zavartalanul folyik a vizsga, semmilyen rendkívüli esemény nem történt - közölte a köznevelési államtitkárság az MTI-vel.

9:12
Pontozási szabályok a középszintű érettségin

Ezekben a táblázatokban arról találtok infót, hogy melyik vizsgarész hány pontot ér. Középszinten matematikából csak akkor kell szóbeliznetek, ha nem sikerül az írásbeli. Hány százaléktól van meg a kettes? Az érettségi pontozásáról itt olvashattok még.

Középszintű vizsga Írásbeli Szóbeli
magyar nyelv és irodalom nyelvi-műveltségi feladatsor: 40 pont szövegalkotás: 60 pont 50 pont
matematika I. rész: 30 pont II. rész: 70 50 pont
történelem rövid feladatok: 45 pont esszék: 45 pont 60 pont
idegen nyelv olvasott szöveg értése: 33 pont; nyelvhelyesség: 18 pont hallott szöveg értése: 33 pont; íráskészség: 33 pont 33 pont

Emelt szinten matekból is van szóbeli.

Emelt szintű vizsga Írásbeli Szóbeli
magyar nyelv és irodalom szövegértés: 40 pont szövegalkotás: 60 pont 50 pont
matematika I. rész: 51 pont II. rész: 64 pont 35 pont
történelem rövid feladatok: 44 pont esszék: 46 pont 60 pont
idegen nyelv olvasott szöveg értése: 30 pont; nyelvhelyesség: 30 pont hallott szöveg értése: 30 pont; íráskészség: 30 pont 30 pont

8:38
Friss infó a matekérettségiről: kellemetlen meglepetés érheti a diákokat

Halmazelmélet, százalékszámítás, másodfokú egyenlet, kamatos kamat, logaritmus, gráfok, síkgeometria, valószínűségszámítás - ilyen témakörből is szerepelnek feladatok a középszintű matekérettségi első, rövidebb példákból álló részében.

Az eduline-nak nyilatkozó szaktanár szerint a tizenkét feladatból hármat-négyet általános iskolai tudással is meg lehet oldani, ilyen például a százalékszámításra épülő példa, illetve a másodfokú egyenlet. Furcsa döntésnek nevezte, hogy az első feladatsorban két halmazos, két függvényes és két szöveges feladat is van, az előző években mindegyik típusból egy-egy példa volt. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

8:25
Az emelt szintű magyarérettségi hivatalos megoldása

8:09
Itt van a tegnapi középszintű magyarérettségi hivatalos megoldása

Ellenőrizhetitek, hány pontot szereztetek a szövegértési és szövegalkotási feladatsorban - innen letölthetitek a feladatsorokat és a hivatalos megoldókulcsot!

8:00
Start!

Ebben a percben elkezdődött a 2014-es matekérettségi - az eduline olvasóinak többsége tart a matekteszttől, többen azt írták: már megfigyelték, hogy amelyik évben a magyarérettségi könnyű, a matekérettségi nagyon nehéz.

7:45
Negyedóra múlva kezdődik a matekérettségi

A diákok már az iskolákban vannak, és a feladatsorok is megérkeztek az intézményekbe, összesen 84 ezren vizsgáznak ma matekból közép- és emelt szinten.

7:15
A hétfői magyarérettségi - képekben

Galériánkért kattintsatok ide
©

7:00
Ilyen feladatok biztosan lesznek a matekérettségin

Kombinatorika, síkgeometria, valószínűségszámítás, koordinátageometria és sorozatok – ezek a témakörök az utóbbi években rendszeresen előkerültek a középszintű matekérettségin.

6:45
Öt dolog, ami szigorúan tilos az érettségin

Puskázni az írásbeli vizsgán? Hamarabb beadni a kitöltött feladatsorokat? Túl későn indulni az írásbeli vizsgára? Itt találjátok a listát.

6:30
Hányan vizsgáznak matekból?

Oktatási Hivatal szerint középszinten, 1278 helyszínen 80 144 diák, emelt szinten, 82 helyszínen 3897 vizsgázó tesz érettségi vizsgát.

6:15
Milyen feladatokat kaptak a diákok tavaly?

A 2013-as tavaszi matekérettségin, az írásbeli vizsga első részében a diákoknak a halmazelmélet, a statisztika, a függvények, a sík-, koordináta- és térgeometria, a kombinatorika és a valószínűségszámítás témakörében kellett feladatokat megoldaniuk. A második rész témakörei a mértani és számtani sorozatok, a koordinátageometria, a gráfelmélet, a valószínűségszámítás, a térgeometria, illetve az egyenlet és egyenlőtlenség voltak. Az emelt szintű érettségin a feladatok között kamatszámítás, deriválás, sík- és koordinátageometria, illetve valószínűségszámítás is szerepelt.

6:00
Hány tárgyból tartanak vizsgát a következő hetekben?

Az Oktatási Hivatal (OH) adatai szerint május 5. és június 27. között összesen 154 tárgyból lesz közép-, 73 tárgyból pedig emelt szintű érettségi. Túl soknak tűnik? Nem véletlenül: ezt a számot úgy kapta meg az OH, hogy az "alaptárgyak" mellett az idegen nyelven letett vizsgatárgyakat (matek angol nyelven, fizika németül stb.) is beszámították. A 2014-es érettségiről itt találtok bővebb infót.

5:45
Mit találtok az eduline-on?

Velünk egész nap követhetitek a híreket, beszámolunk a rendkívüli eseményekről, a feladatsorok témáiról, tanárokat és diákokat kérdezünk az írásbeliről. És ami a legfontosabb: rögtön a vizsga után megtaláljátok a középszintű érettségi szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldását. Kövessetek minket a Facebookon vagy iratkozzatok fel hírlevelünkre.

5:30
A legjobban használható legális puska

„A négyjegyű függvénytáblázattal a kettest, sőt akár a hármast is összehozhatják azok a diákok, akik egyébként nem készültek a vizsgára. Persze ehhez nagyon rutinosan kell használni a kiadványt a középszintű matekérettségin” – mondta az eduline-nak korábban Budai Márton, a Studium Generale Matematika Szekciójának vezetője.

©

Az idén vizsgázóknak azt tanácsoljta, nézzék meg, mit hol találnak a négyjegyű függvénytáblázatban, így ugyanis „élesben”, a vizsgán nem fognak értékes perceket veszíteni a keresgéléssel. A négyjegyű függvénytáblázatról itt olvashatjátok el összefoglalónkat.

5:15
Az idén is nehéz lesz az emelt szintű vizsga

Emelt szinten az írásbeli vizsga 240 percig tart. Az I. részfeladatsor négy feladatból áll, ezek több részkérdést is tartalmazhatnak. A II. részfeladatsor öt, egyenként 16 pontos feladatából kell négyet kiválasztani és megoldani. Az írásbeli összpontszáma 115, az első részfeladatsorért maximum 51, a másodikért 64 pont jár.

5:00
Milyen lesz a középszintű matekérettségi?

A középszintű írásbeli 180 percig tart. A diákoknak először az I. feladatlapot kell megoldaniuk 45 perc alatt: ez 10-12 kérdést tartalmaz, amelyek az alapfogalmakra, definíciókra, egyszerű összefüggésekre kérdeznek rá. Ezekre összesen 30 pontot kaphatnak az érettségizők.

A II. feladatlapra 135 percük van a diákoknak, a jó válaszokkal 70 pontot gyűjthetnek. Összesen öt feladatot kell megoldaniuk: három, egyenként 9-14 pontosat, valamint két, 17 pontos feladatot - utóbbinál van némi választási lehetőség is, három példa közül kell kiválasztani a két legszimpatikusabbat. A II. feladatlap feladatai összetettek, több részkérdésből állnak, és több témakört érintenek. Az elmúlt évek feladatsorait és megoldásait itt nézhetitek meg.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!