szerző:
Eduline

Gazdálkodási és menedzsment, turizmus-vendéglátás, pénzügy és számvitel, kereskedelem és marketing - ezek voltak a legnépszerűbb alapszakok 2011-ben. A négy gazdasági slágerképzésen egyáltalán nem lesznek állami ösztöndíjas helyek 2012-től, a felvételizők csak önköltséges hallgatóként kezdhetik el az egyetemet, főiskolát. Mindezért félévente 150 és 300 ezer forint közötti összeget kell fizetniük.

Gazdálkodási és menedzsment: 150 ezertől 300 ezer forintig

Nappali tagozaton a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karán kell a legtöbbet fizetni annak, aki gazdálkodási és menedzsment alapképzésre jelentkezik: egy félévért kerek 300 ezer forintot kér az intézmény. Majdnem ugyanennyibe, 295 ezer forintba kerül egy szemeszter a Budapesti Corvinus Egyetemen, míg a Budapesti Gazdasági Főiskolán ugyanezen a szakon 216 ezer forintot kell fizetni.

Vidéken valamivel olcsóbbak a képzések: a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán 195 ezer, a szegedi egyetemen 180 ezer, míg a Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Karán 150 ezer forintba kerül egy szemeszter.

Turizmus és vendéglátás: 150 ezertől 295 ezer forintig

A Budapesti Corvinus Egyetemen 295 ezer forintot kell fizetni egy félévért a nappali tagozaton, a Budapesti Gazdasági Főiskola 216 ezer forintot kér a képzésért, míg a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Főiskolai Karán szemeszterenként 150 ezer forintért lehet megszerezni az alapdiplomát.

©

Pénzügy és számvitel: 180 ezertől 216 ezer forintig

2011 harmadik legnépszerűbb alapképzésén nincs jelentős eltérés, már ami a költségtérítés összegét illeti. A Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Karán 216 ezer forintba kerül egy szemeszter, míg a Pécsi Tudományegyetemen 195 ezer, a Szegedi Tudományegyetemen pedig 180 ezer forintot kell fizetni.

Több szakon egyetlen állami ösztöndíjas hely sem lesz

Kedd este hozta nyilvánosságra a 2012-es felvételi tájékoztató hivatalos kiegészítését az Oktatási Hivatal. A dokumentumban alapján több képzési területen - néhány szak kivételével - egyáltalán nem lesznek állami ösztöndíjas helyek. A közigazgatási, rendészeti és katonai képzési területen az igazgatásszervező és a nemzetközi igazgatás alapszak nem indul állami ösztöndíjas formában - államilag finanszírozott igazgatásszervező képzés egyedül a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen lesz.

Az üzleti szakokra jelentkező diákok is rosszul jártak: a gazdaságtudományi képzések közül egyedül az alkalmazott közgazdaságtan, a gazdaságelemzés, a közszolgálati és a nemzetközi gazdálkodási alapszak indul állami ösztöndíjas formában. A társadalomtudományi karok a szociális munka, a szociálpedagógia, az informatikus könyvtáros, a kulturális antropológia és a szociológia alapszakhoz kaptak állami támogatást, illetve néhány "egyéb, ide tartozó szakhoz, speciális esetben, kis létszámban".

Kereskedelem és marketing: 180 ezertől 295 ezer forintig

A kereskedelem és marketing alapképzésért a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karán 295 ezer forintot kell fizetni, a Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Karán pedig 216 ezer forintot kérnek el ugyanezért a képzésért. A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán 195 ezer, míg a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán 180 ezer forintba kerül egy szemeszter.