szerző:
eduline/mti

Megkezdődnek csütörtökön az emelt szintű szóbeli érettségik: a matúra ezen egy hete alatt csaknem 37 ezer vizsga lesz...

Az írásbeliknek május 25-én lett vége. Most jönnek a szóbelik
©
Megkezdődnek csütörtökön az emelt szintű szóbeli érettségik: a matúra ezen egy hete alatt csaknem 37 ezer vizsga lesz 65-féle vizsgatárgyból. Az Oktatási Hivatal (OH) korábbi tájékoztatása szerint az emelt szintű szóbelik június 13-ig tartanak, ez idő alatt 36 868 szóbeli vizsgát tartanak, 148 vizsgahelyszínen, 2454 tantárgyi bizottság előtt.

Az érettségizők emelt szinten 65-féle vizsgatárgyat választottak, ezen tárgyak mindegyikéből van szóbeli vizsga is. Az emelt szintű vizsgákat a 19 megyei és a fővárosi kormányhivatal szervezi. A szóbeli tételeket az OH készítteti el, és a kormányhivatalok közreműködésével juttatja el a háromfős tantárgyi bizottságokhoz.
A tantárgyi bizottságok elnökét és tagjait a vizsgaszervező kormányhivatal bízza meg.

A vizsgázó teljesítményét az adott tantárgyi bizottság mindhárom tagja a vizsgatárgy leírásában, jogszabályban rögzített szempontok alapján, egyéni értékelőlapon külön-külön értékeli, majd az egyéni értékelések egyeztetése után közösen tesznek javaslatot az érettségi vizsgabizottságnak a vizsgázó teljesítményének minősítésére. A tantárgyi bizottság egyéni osztályozóívet állít ki minden vizsgázóról, azt a vizsgaszervező kormányhivatal küldi az illetékes érettségi vizsgabizottságnak. Hány százalék kell a ketteshez? A legfontosabb tudnivalókat itt találjátok.

Az emelt szintű szóbelik után június 18-tól 29-ig lesznek a középiskolákban a középszintű szóbeli vizsgák. A tavaszi érettségi írásbeli vizsgák május 25-én fejeződtek be, 16 nap alatt 1210 vizsgahelyszínen 136 546 érettségiző tett írásbeli vizsgát.