szerző:
Eduline

Egymillió forintnál is többe kerül egy szemeszter 2014 legdrágább felsőoktatási képzésén, de azoknak is több mint 800-900 ezer forintot kell fizetniük, akik önköltséges fogorvosi vagy gyógyszerészeti szakra jelentkeznek. Íme, a dobogósok.

Fogorvos

Ahogy az elmúlt években, úgy az idén is a fogorvosi képzés az egyik legdrágább. Az osztatlan, ötéves szakon egy félévért a Pécsi Tudományegyetemen 1 millió 50 ezer forintot kell fizetni, a Semmelweis Egyetemen 1 millió 350 ezer, a Debreceni Egyetemen és a Szegedi Tudományegyetemen 950 ezer forintért tanulhattok, szemeszterenként.

©

Orvos

Az általános orvosi képzés nem tíz, hanem tizenkét féléves, összesen négy egyetem indít ilyen szakot: a Semmelweis Egyetemen 1 millió 20 ezer forint egy félév, vagyis a diploma megszerzéséig összesen 12 millió 240 ezer forintot kell fizetnetek, ha nem szereztek állami ösztöndíjas helyet sem a felvételin, sem később. Debrecenben, Pécsett és Szegeden ugyanezért a szakért félévente 950 ezer forintot kérnek.

Gyógyszerész

A harmadik legdrágább képzés szintén osztatlan formában indul, ez azonban ötéves. A Semmelweis Egyetemen 800 ezer, a debreceni, a pécsi és a szegedi egyetemen 750 ezer forint egy szemeszter.

Művészeti szakok

Az orvosi képzések  után a művészeti szakok a legdrágábbak. A Színház- és Filmművészeti Egyetem osztatlan színházrendezői szakon 700 ezer forintot kér egy félévért, a képzési idő öt év. A táncosok olcsóbban is megúszhatják: a Magyar Táncművészeti Főiskola képzése hatszemeszteres, 630 ezer forint egy félév. Ugyanez a szak esti tagozaton és angol nyelvű formában 750 ezer forintba kerül.

A legfontosabb infók a 2014-es felvételiről

Pontszámító kalkulátor (alapszakos)

A 2014-es pontszámítási szabályok

Mesterszakos pontszámítási szabályok

A 2013-as ponthatárok

A 2014-es felvételi szabályai

Mennyit kell fizetni a legnépszerűbb mesterszakokért?

Mennyibe kerül egy félév a tizenhat népszerű szakon?

A tizenhat népszerű szak 2014-es ponthatára

Így kell használni az e-felvételit - lépésről lépésre

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem minden képzésén – a 400 ezer forintos design- és művészetelméletet leszámítva – 700 ezer forint egy félév, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen pedig félmillió.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!