szerző:
Eduline

Akinek nincs tanulói jogviszonya, más szabályok szerint jelentkezik.

©

Ha már van érettségid, de ismét nekifutnál a vizsgának, esetleg még nem szereztél papírt, de már nem is jársz iskolába, akkor más szabályok vonatkoznak rád, mint a középiskolában érettségizőkre.

Például a jelentkezésért fizetned kell, hiszen csak a tanulói jogviszony idején térítésmentes a vizsga, illetve egy javító- vagy pótló vizsga erejéig.

Minden egyéb esetben a minimálbér 15 százalékát, idén 19 ezer forintot kell fizetni a középszintű vizsgáért, 25 százalékot, azaz 32 ezer forintot az emelt szintűért.

Ha a jelentkezést egy középiskolába nyújtod be, úgy a középszintű vizsga díját a középiskolába kell befizetni. Emelt szintű vizsgajelentkezés esetén a vizsga díját minden esetben az Oktatási Hivatalnak kell befizetni. Akkor is az OH-nak kell fizetni, ha középszintű vizsgára kormányhivatalnál jelentkezel.

Ehhez a kormányhivatalokban lehet kérni egy utalványt, vagy egyszerűbb átultani az Oktatási Hivatal Magyar Államkincstárnál vezetett számlájára, melynek száma: 10032000-00282637-00000000.

Az idei felvételivel kapcsolatos összes cikkünket itt találjátok meg.